Columnist Willem Okkerse legt in de Telegraaf van 22 april haarfijn uit hoe PM heeft geprofiteerd van de Nederlandse belastingbetaler.
Men heeft jarenlang een gemiddeld gratis werkkapitaal van 250 miljoen euro ter beschikking gehad. Pas in 2013 heeft de Nederlandse overheid de afdrachttijd iets korter gemaakt. Nog steeds geeft de Nederlandse staat PM een voordeel ten opzichte van omringende landen.
Vanaf de start van de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom in 1981 heeft dit PM een voordeel opgeleverd van naar schatting meer dan een miljard euro.
FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen eisen nu dat PM van dat geld een investering terug doet. Ze eisen dat PM het beloofde goede sociale plan nu eindelijk afsluit en dat PM investeert in vervangende werkgelegenheid in West-Brabant en Zeeland.
De vakbonden vinden het van belang dat de Nederlandse belastingbetaler weet dat deze multinational op grote schaal geprofiteerd heeft van het Nederlandse belastinggeld. En dat schept een grote verplichting, zeker nu PMH vanwege winstmaximalisatie haar productie verplaatst naar buiten Nederland en de werkgelegenheid schrapt van 1231 mensen en voor nog veel meer gezinnen die afhankelijk zijn van het werk voor PMH.
Ultimatum voor Philip Morris
Het ultimatum van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen voor een beter sociaal plan loopt af op woensdag 28 mei om 00.00 uur. Daarna worden acties niet uitgesloten.
maandag, 26. mei 2014 - 19:05 Update: 03-07-2014 0:35
Vakbonden willen miljoenen aan belastinggeld van Philip Morris terug
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht
Philip Morris (PM) heeft vanaf 1981 van de Nederlandse staat miljoenen belastingvoordeel gehad. Philip Morris kon de accijns op sigaretten innen en pas maanden later afdragen aan de Nederlandse staat. Dit leverde een rendement van gemiddeld 40 miljoen euro per jaar op. De vakbonden eisen nu dat de sigarettenfabrikant daar iets voor terugdoet.
Provincie:
Tag(s):