Dat zijn een paar maatregelen uit het plan dat de gemeente Groningen heeft gepresenteerd om drankgebruik onder jongeren tegen te gaan. In december vorig jaar stelde de gemeenteraad al een stevig beleid vast om er wat aan te doen. Nu ligt er een pakket maatregelen met de veelzeggende titel De maat is vol. Met dat pakket wil het College van B&W de komende jaren verdere schade aan de gezondheid en aan de maatschappij een halt toeroepen. Jongeren zelf spelen daarbij een belangrijke rol.
Uit de jongste cijfers van de GGD blijkt dat jongeren per gelegenheid (en er zijn heel wat `gelegenheden') steeds meer alcohol drinken. Lichtpuntje is wel dat inmiddels minder jongeren onder de 16 jaar alcohol drinken. Overmatig alcoholgebruik door jongeren zorgt niet alleen voor veel overlast, geweld en vandalisme, maar is ook schadelijk voor de gezondheid. Zo ontstaat bij jongeren tot ca. 23 jaar blijvende hersenschade waardoor schoolprestaties sterk afnemen.
De maatregelen die de gemeente neemt vormen een mix van preventie en handhaving. Verschillende activiteiten worden aangekondigd waarbij jongeren de hoofdrol spelen. Zo zijn er plannen voor een door jongeren zelf uit te voeren campagne rond de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar. Onderzocht wordt of een door jongeren gerund alcohol- rook en drugsvrij café haalbaar is. Ook theater voor- en door jongeren is in de maak.