In mei 2015 brachten ze daar 5,5 miljoen nachten door. In hotels waren dat er met 1,9 miljoen in die maand veel minder. Hoewel de meeste campings al rond Pasen openen, gaan Nederlandse toeristen vooral vanaf mei kamperen.
In mei 2015 brachten ruim een half miljoen Nederlandse toeristen samen 2,5 miljoen nachten op een camping in eigen land door. In die maand waren de bungalowparken nog wat populairder: daar gingen bijna 700 duizend mensen naar toe, voor in totaal 3 miljoen overnachtingen.
In hotels verbleven in mei 2015 net zoveel Nederlandse gasten als op de campings en bungalowparken bij elkaar: 1,2 miljoen. In hotels brengen ze echter in de maand mei minder nachten door, waardoor het aantal overnachtingen daar met 1,9 miljoen veel lager ligt.
Jaarlijks meer nachten in hotel dan op de camping
Nederlandse toeristen slapen in eigen land tegenwoordig vaker in een hotel dan op een kampeerterrein. In 2015 werd 30 procent van de overnachtingen in een hotel doorgebracht, en een kwart op de camping. Tien jaar geleden was dat nog andersom. In 2005 koos een derde van de Nederlandse toeristen in eigen land voor een overnachting op de camping en een kwart voor een hotel.
Vakantiehuisje
Vakantiehuisjes zijn echter nog meer in trek; de bijna 26 miljoen overnachtingen waren goed voor 39 procent van het totaal. Deze categorie is ook het sterkst gegroeid in het afgelopen jaar: 1,2 miljoen meer overnachtingen dan in 2014.
Gelderland trekt de meeste binnenlandse toeristen
Gelderland is met 15 procent van de overnachtingen de populairste provincie voor binnenlandse toeristen. 10 miljoen van de ruim 66 miljoen nachten werden in 2015 daar doorgebracht. Vakantiegangers gaan onder andere naar de Veluwe en de Achterhoek.
Ook Noord-Holland trok met ruim 9 miljoen overnachtingen veel binnenlandse toeristen, die daar vooral in hotels in en rond Amsterdam overnachtten. De bos- en heidegebieden in Noord-Brabant en Limburg zijn populair onder kampeerders en mensen die op bungalowparken verblijven.
In deze provincies overnachtten ongeveer 8 miljoen Nederlanders. Groningen, Flevoland en Utrecht trekken de minste binnenlandse toeristen. Het aanbod aan overnachtingsmogelijkheden is in die provincies ook beperkt.