11 doden
In 2018 zijn er door de bacterie meningokok-bacterie type W al 57 personen op de intensive care beland en elf mensen overleden. Dat blijkt uit cijfers ide het Algemeen Dagblad bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft opgevraagd. Nederland zou dit jaar met een recordaantal besmettingen rekening moeten houden. De bacterie lijkt op te rukken. In de eerste vier maanden van 2017 werden 27 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Dit jaar waren dat er over de eerste vier maanden al 50. In de jaren voor 2015 ging het om zo'n 4 besmettingen per jaar en overleed er niemand.
Symptomen
De meningokok-bacterie verspreidt zich door de lucht. Hij leeft in keel- en neusholten, maar de meeste mensen worden er niet ziek van. Echter, bij sommigen kan de meningokok zich razendsnel verspreiden, bloedvergiftiging veroorzaken en het hersenvlies aantasten. Plotselinge hoge koorts, sufheid, misselijkheid, diarree of een stijve nek kunnen wijzen op meningokokken. Arie van der Ende, hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis tegen De Limburger: 'Wat vaak voorkomt is nekstijfheid, het niet de kin op de borst kunnen krijgen. Bij sepsis moet je letten op vlekjes op de huid die niet wegdrukbaar zijn.' Als die klachten er zijn, moet men direct contact opnemen met de huisarts.
Twee vormen van de meningokokkenziekte
Van der Ende: 'Het begin vaak heel onschuldig. Dat maakt deze ziekte ook zo moeilijk. Mensen denken vaak dat het om een griepje gaat.' Maar bij meningokokkenziekte kan een kind of volwassene binnen enkele uren ernstig ziek worden. Er zijn twee vormen van de meningokokkenziekte: hersenvliesontsteking (ook wel nekkramp genoemd) en bloedvergiftiging (ook wel sepsis genoemd, zo meldt De Limburger. Bij het bekendere type C krijgt zo’n 70 procent hersenvliesontsteking en 30 procent bloedvergiftiging. Bij type W ligt die verhouding andersom. Opvallend aan type W is dat het vaak maagdarmklachten veroorzaakt. BIj bloedvergiftiging ontstaan roodpaarse vlekjes in de huid. Bij het wegdrukken van zo'n vlekje met een doorzichtig drinkglas wordt de huid wel lichter, maar blijft het vlekje zichtbaar.
Wie worden er ingeënt?
Vanaf mei krijgen baby’s van veertien maanden een inenting tegen type W. Vanaf oktober worden van de 195.000 14-jarigen in Nederland er ruim 130.000 uitgenodigd. Het gaat om de 14-jarigen die zijn geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004.