Vijf hoofdverdachten
Het OM eiste tegen de vijf hoofdverdachten gevangenisstraffen van 14, 16 en 17 jaar. Enkele andere deelnemers aan de organisatie hoorden straffen van 2 tot 5,5 jaar tegen hen eisen. Een verdachte die garageboxen voor twee gestolen Audi’s heeft gehuurd, moet als het aan het OM ligt 12 maanden de cel in. De verdachten zijn mannen in de leeftijd tussen 27 en 37 jaar, die afkomstig zijn uit Nieuwegein, Tiel, Utrecht en Wijk bij Duurstede.
Gestolen snelle auto’s en vuurwapens
Het onderzoek Koper van het Landelijk Parket (OM) en de Landelijke Recherche is gestart naar aanleiding van de diefstal van een snelle Audi S5 in maart 2015. Dit voertuig is aan onbekenden overgedragen en vervolgens gestald in een garagebox in Maurik. Kort daarna is vlakbij een tweede gestolen Audi RS6 aangetroffen.
Onder de bestuurdersstoel lagen twee petflessen benzine. Het vermoeden rees dat deze auto’s bestemd waren voor een liquidatie. In het daarop volgende onderzoek zijn camerabeelden opgenomen en gesprekken afgeluisterd. Enkele verdachten bleken over vuurwapens te beschikken, waarmee enkele keren ’s nachts is proef geschoten.
Groot wapenarsenaal
De groep verdachten beschikte ook over een opslag in Nieuwegein, waar op 15 juli 2015 een groot wapenarsenaal is aangetroffen: 92 vuurwapens, waaronder 38 automatische, 16 geluiddempers, 2 laserrichtmiddelen, 33 patroonmagazijnen, 9 scherfgranaten, 4633 kogelpatronen en 2 elektrische slagpijpjes lagen in twee kluizen in twee opslagboxen.
Daarnaast zijn bij de verdachten gecrypte telefoons gevonden, peilbakens en SD-kaartjes waarop heimelijk gefilmde mensen staan. Het OM gaat ervan uit dat het om beoogde slachtoffers ging. Twee van hen zijn eerder dit jaar geliquideerd.
Requisitoir
Het OM meent dat de ten laste gelegde feiten bewezen kunnen worden verklaard. Het gaat om heling van de auto’s, het voorhanden hebben van vuurwapens en munitie, het plegen van voorbereidingshandelingen tot moord en brandstichting, maar ook deelneming aan een criminele organisatie. De officieren van justitie hebben vandaag in hun requisitoir benadrukt dat het onderzoek Koper het logistieke proces voorafgaande aan liquidaties inzichtelijk heeft gemaakt.
Voor de strafeis in deze zaak gaat het OM uit van voorbereiding van meerdere liquidaties. Over de wettelijke strafbedreiging op het voorhanden hebben van vuurwapens is in het requisitoir een kritische opmerking gemaakt: die is 5 jaar en 4 maanden gevangenisstraf.
Dit maximum geldt ook als iemand zoveel wapens, toebehoren en munitie voorhanden heeft als in deze zaak, Koper. Volgens de twee officieren van justitie is er aanleiding dit maximum te verhogen tot 8 jaar: “Alleen doordat in deze zaak ook andere ernstige misdrijven aan de orde zijn, kan een aanzienlijk hogere straf worden geëist.”
Zwijgrecht
Het OM vindt dat de verdachten in deze zaak geen enkel respect voor het leven hebben getoond, omdat zij zich voortdurend op hun zwijgrecht hebben beroepen en dus geen verantwoording over hun gedragingen wilden afleggen.
“Het gemak waarmee zij zich hebben ingelaten met zware automatische vuurwapens, explosieven en gestolen ‘werkauto’s’, en daarbij personen op de korrel hebben genomen die op enig later moment doelwit van een aanslag hadden moeten worden, is zeer zorgwekkend”, aldus de officieren van justitie.
Bestrijden en voorkomen
Moorden in het criminele milieu zijn de laatste jaren schering en inslag. Het OM en de recherche stellen zich ten doel om deze tendens te bestrijden door meer ‘aan de voorkant’ van het probleem te komen.
Dat kan door intensief onderzoek te doen naar alles wat plegers van een liquidatie nodig hebben, bewijs te verzamelen van hun criminele bedoelingen en vervolgens tijdig in te grijpen. Uiteraard moet voorkomen worden dat verdachten hun plannen ook tot uitvoering kunnen brengen.