Na zijn handelen werd de huisarts geschorst door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en justitie stelde een strafrechtelijk onderzoek in. Hierna maakte Tromp een einde aan zijn leven.
Een commissie die de kwestie onderzocht heeft, concludeerde dat het strafrechtelijk onderzoek naar de huisarts terecht was. Een kritische noot was dat justitie en de inspectie beter hadden moeten samenwerken.
In de woonplaats van Tromp werd verontwaardigd gereageerd op het rapport. Volgens de inwoners zou de menselijke kant in het rapport ontbreken. Hiervoor werd de stille tocht georganiseerd.
Weduwe Anneke Tromp bedankte iedereen voor alle steun die zij en haar familie hebben gekregen. Zij kreeg veel bijval en ontving van de menigte een lange en aangrijpende ovatie. Ook pastoor Berkhout en René Diekstra hielden een toespraak, zo schrijft Noordhollands Dagblad.
Open brief NRC
Zaterdag publiceert NRC een open brief van de weduwe waarin zij stelt: 'Mijn man heeft ingegrepen in een situatie waarvoor geen regels bestaan. Drie artsen hadden de patiënt in de dagen voordat mijn man hem bezocht, behandeld en geen aanleiding gezien om de sedatie al in te zetten.' De weduwe haalt in de brief scherp uit naar minister Schippers (Volksgezondheid): 'U hebt mijn man, een huisarts met een vlekkeloze reputatie op het gebied van euthanasie en palliatieve sedatie, als pleger van een levensdelict weggezet.'