Van Vollehoven: het wordt moeilijk
Pieter van Vollenhoven, de oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid verwacht dat het onderzoek moeilijk zal worden. Dat zei hij tegenover het NOS-programma Met Het Oog Op Morgen. Hij vraagt zich af of de Oekraïense en Nederlandse onderzoekers voldoende medewerking krijgen van de seperatisten die in het deel waar het toestel is neergekomen de baas zijn.. Ook denkt Van Vollenhoven dat onafhankelijk onderzoek in Oekraïne niet zo hoog in het vaandel staat als in Nederland. "Het wordt echt ingewikkeld".
Voorzitter Tjibbe Joustra kan alleen maar hopen dat zaterdag de rampplek überhaupt wordt bereikt. Daarnaast vreest de Raad dat cruciale sporen mogelijk al zijn gewist.
Formeel verzoek
Vrijdagochtend om 08.00 uur is de Onderzoeksraad voor Veiligheid door de Oekraïense onderzoeksraad (NBAAI) formeel op de hoogte gebracht van de vliegramp. Daarbij is het verzoek gedaan om deel te nemen aan het internationaal onderzoek.
Op basis van de internationale wet- en regelgeving (ICAO) is het land waar het vliegtuig is neergestort verantwoordelijk en leidend voor het onderzoek naar de toedracht. In navolging van de melding stuurt de Onderzoeksraad een team van onderzoekers om deel te nemen aan het internationaal onderzoek.
Zwarte dozen
Verder wordt er contact opgenomen met de betrokken autoriteiten voor het uitlezen van de ‘zwarte dozen’. De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt het van groot belang dat er grootschalig en breed onderzoek wordt gedaan naar de vliegramp.
Vanwege het grote aantal Nederlandse slachtoffers dat te betreuren is, zal de Onderzoeksraad waar mogelijk bijdragen aan het onderzoek naar de toedracht.
Ramp
Bij de vliegramp in Oekraïne zijn 193 Nederlanders om het leven gekomen, bevestigt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Malaysia Airlines sprak eerder van 192 Nederlandse doden. Het verschil komt waarschijnlijk doordat een slachtoffer een dubbele nationaliteit heeft. Wat de andere nationaliteit is, kan het ministerie niet zeggen.