Dat gebeurde in het bijzijn van koning Willem-Alexander, koningin Máxima, minister-president Mark Rutte en minister Jeanine Hennis-Plasschaert.
Vanuit de krijgsmacht was onder meer een compagnie aanwezig van 17 Pantserinfanteriebataljon Garde Fuseliers Prinses Irene. Ook tientallen veteranen van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene en de Marine Luchtvaartdienst woonden de plechtigheid bij. De oudgedienden namen in 1944 deel aan de invasie.
Ter nagedachtenis aan de gevallenen legde het koninklijke echtpaar een krans. Minister-president Rutte en Defensieminister Hennis deden dat namens de Rijksministerraad. Ook de Franse regering legde een krans.
Dankbaar voor bevrijders
Rutte: "Wij zijn en blijven al onze bevrijders dankbaar. Veteranen: wij zijn u dankbaar. Want vrijheid werd in de geschiedenis van de mensheid hoogstzelden cadeau gedaan. Maar zelden werd de vrijheid zo duur bevochten als toen."
Minister Hennis bracht in herinnering dat de weg vanuit Normandië lang was en de prijs 'onwaarschijnlijk hoog'. "Voor elke meter is gevochten. Aanwezige veteranen, in het kielzog van de Amerikaanse, Britse en Canadese troepen, leverde ook u een belangrijke bijdrage aan de strijd in Normandië. Vanaf de zee, vanuit de lucht en op het land. Woorden schieten vaak te kort om onze dankbaarheid te beschrijven. Zo ook nu. U heeft geknokt voor onze vrijheid. Er zijn grote offers gebracht. Uw ervaringen houden het besef levend dat onze vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Dat was het toen niet, dat is het nu niet en dat zal het ook in de toekomst niet zijn."
Bijzonder om mee te maken
De 88-jarige Camille Vincent Stritzko was destijds vliegtuigmaker bij 320 Squadron van de Marine Luchtvaartdienst. "Ik vind het bijzonder om dit nog mee te mogen maken. Het is jammer dat slechts nog een klein clubje veteranen erbij kan zijn", vertelt hij. In totaal reisden 8 marineveteranen af naar Normandië. "Ik wilde altijd nog een keer deze kant op, maar het is er helaas nooit van gekomen. Ik ben niet zenuwachtig voor de herdenking. Ik laat het allemaal op me af komen”, liet hij vooraf weten. “Dat dit allemaal voor ons geregeld is, vind ik fantastisch."
Fuselier der 1e klasse Roald van Buuren staat met zijn eenheid in de traditie van de Prinses Irenebrigade. "Ik was al een paar keer in dit gebied geweest”, vertelt de 22-jarige. “Het blijft indrukwekkend, zeker nu we dit mochten doen. Respect voor de veteranen die 70 jaar geleden hier zoveel meemaakten.”
De Fanfare van het Korps Nationale Reserve luisterde de plechtigheid muzikaal op. Na afloop van de ceremonie ontmoetten het koningspaar, Rutte en Hennis de veteranen.
vrijdag, 6. juni 2014 - 17:22 Update: 03-07-2014 0:35
70e verjaardag D-Day in Arromanches herdacht
Foto: US Army
De Nederlandse militairen die hebben bijgedragen aan de bevrijding van Europa zijn vrijdagochtend in het Franse Arromanches herdacht.
Categorie:
Tag(s):