zaterdag, 13. juli 2013 - 12:22 Update: 03-07-2014 0:55

Ongeboren kind van 23 weken in baarmoeder gedotterd

Foto van lampen operatiezaal | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF
Leiden

Voor het eerst is er in Nederland een geslaagde hartklepoperatie uitgevoerd bij een foetus. Ten tijde dat de operatie werd uitgevoerd was de foetus 23 weken oud. Dit melden verschillende media zaterdag.

Het ongeboren jongetje had een verkleefde hartklep waardoor de linker hartkamer niet goed groeide. Een specialist  foetale therapie Dick Oepkes van Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ging twee keer met een lange naald in de buik van de moeder. Een keer om de foetus een verdovend middel in de bil te spuiten, zodat hij tijdens de operatie stil zou liggen en geen pijn zou voelen. Met de tweede naald leidde Oepkes een ballon in de aorta van de baby. Ter hoogte van de aortaklep blies de ballon kortstondig op om de verklevingen los te maken en de klep open te duwen. Het ballonetje kon daarna verwijderd worden.

Het jongetje Steye is inmiddels een  gezonde baby  van 7 maanden. Na zijn geboorte heeft hij een tweede operatie ondergaan waarbij de aortaklep is vervangen. Het nieuws is nu pas naar buiten gebracht omdat artsen en ouders eerst wilden afwachten hoe zijn hart zich zou ontwikkelen. Kindercardioloog Nico Blom verwacht dat in Nederland jaarlijks zo'n vijf tot tien baby's baat kunnen hebben bij deze behandeling. Maar er is geen garantie op succes. Twee andere foetussen die de operatie in Leiden ondergingen, overleden in de buik door complicaties. Steye zal waarschijnlijk nog een paar keer een nieuwe hartklep krijgen. Maar dankzij de operatie functioneert zijn linkerkamer nu naar behoren, zodat zijn levensverwachting flink is gestegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categorie:
Tag(s):