zondag, 31. mei 2015 - 15:01 Update: 31-05-2015 15:14

Twee miljoen voor Universiteit Twente voor ontwikkeling supergeleidende generator windmolen

Twee miljoen voor Universiteit Twente voor ontwikkeling supergeleidende generator windmolen
Foto: Archief EHF
Enschede

De Universiteit Twente krijgt binnen een Europees project een subsidie van 2 miljoen euro om een supergeleidende generator te ontwikkelen bestemd voor een nieuwe generatie windturbines. Afgelopen woensdag was de kick-off in Brussel.

Door supergeleidende generatoren in te bouwen, is het uiteindelijk mogelijk om windmolens aanzienlijk lichter te maken en zodoende de kostprijs sterk terug te dringen. In 2018 wordt de generator ingebouwd in een bestaande 3,6 megawatt windturbine in het Deense Thyborøn.

Materiaal besparing

Het belangrijkste voordeel van de supergeleidende generator is dat deze veertig procent lichter is dan conventionele generatoren. Hierdoor kan je de gondel van de molen 25 procent lichter uitvoeren en wordt ook materiaal bespaard in de rest van de toren, zodat de kostprijs op termijn sterk kan teruggedrongen worden. 

Werking 

Bij een supergeleidende generator vervang je de permanente magneten door supergeleidende spoelen. Deze maken gebruik van het verschijnsel dat bij extreem lage temperaturen (in dit geval -180 0C) de weerstand van sommige materialen volledig wegvalt. Daardoor kan er tot duizend keer meer stroom doorheen lopen, die een tot dertig keer sterker magneetveld opwekt dan permanente magneten of koperen spoelen.

Categorie:
Provincie: