Binnenkort beslist de universiteit over de toekomst van de laatste twee apen. Daarbij volgt de universiteit de code van het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid. Uitplaatsing is dus een reële optie. Vooruitlopend op de beslissing heeft de universiteit alvast contact gezocht met Stichting Aap in Almere.
Petitie Animal Rights
Rector magnificus Han van Krieken zei dit dinsdag bij het in ontvangst nemen van een petitie van Animal Rights. Meer dan 25.000 mensen steunen het idee om de laatste twee resusapen uit het Centraal Dieren Laboratorium na het onderzoek over te plaatsen naar Stichting Aap in Almere.
'Complexe balans'
Van Krieken wees op de balans tussen het belang van wetenschappelijk onderzoek en het belang van de resusapen. Onderzoek met deze dieren heeft bijgedragen aan de behandeling van hersenaandoeningen. Door deep brain stimulation kan bij sommige parkinsonpatiënten het hinderlijk trillen van lichaamsdelen (tremoren) stoppen.
Daarnaast is onderzoek van belang voor de interpretatie van hersenscans en helpt het bij het diagnosticeren van hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Maar het belang van de resusapen mag niet uit het oog verloren worden en ook dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee.
Nee, tenzij
Aanvullend op de wettelijke vereisten hanteert de universiteit daarom sinds 2012 het principe: ‘nee, tenzij’. Alleen als er volgens een commissie van deskundigen een reële kans is op een wetenschappelijke of medische doorbraak krijgen onderzoekers toestemming. De vergunning voor het onderzoek met resusapen loopt tot eind 2017 maar mogelijk is het onderzoek eerder afgerond. Er zijn op dit moment geen plannen voor nieuw onderzoek.
KNAW
Op 19 september 2014 bracht de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen advies uit aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Economische Zaken met de titel ‘Gebruik van niet-humane primaten als proefdier – nut en noodzaak?’. De Radboud Universiteit heeft de aanbevelingen van het advies overgenomen.