donderdag, 31. maart 2016 - 22:08 Update: 01-04-2016 18:46

'Hobbits' leefen 50.000 jaar geleden op Indonesisch eiland Flores

'Hobbits bestonden en werden duizenden jaren geleden uitgeroeid door de mens'
Foto: SXC

Wie kent ze niet? Frodo Balings, de onhandige hobbit Peregrijn Toek, Merijn en Sam Gewissies. De hobbitts uit de boeken van J.R.R. Tolkien en de films van Peter Jackson. Voor wie denkt dat hobbits slechts fantasie zijn, dat zijn ze niet. Zo'n 50.000 jaar geleden leefden ze echt. Mogelijk heeft de mens eraan bijgedragen dat ze er tegenwooridg niet meer zijn. De laatste Homo floresiensis (alias de hobbit) zou zo'n 50.000 geleden zijn laatste adem hebben uitgeblazen en mogelijk door toedoen van de mens.

Dit concluderen wetenschappers in het tijdschrift Nature, zo meldt scientias.nl. In 2003 werd al ontdekt dat er ooit Hobbits of officieel Homo floresiensis hebben bestaan. In een grot op het Indonesische eiland Flores werden botten van dwergachtige mensen gevonden. De Homo floresiensis was een heel kleine mensachtige: hij was ongeveer 1 meter hoog. Hij had een klein hoofd, ongeveer  een derde van de grootte van ons hoofd en een gewicht van 25 kilo.  De hobbit gebruikte stenen wapens, waarschijnlijk om op dwergolifanten te jagen.

Aanvankelijk was het nog onduidelijk of het hier om een ons nog onbekende soort ging of dat het om een 'gewone' moderne mens ging, met een groeiachterstand. De meeste onderzoekers gaan er tegenwoordig van uit dat de Homo floresiensis echt een aparte soort is. Verdergaand onderzoek van de gevonden botten heeft uitgewezen dat de botten van de hobbits geen 12.000 jaar maar zo'n 50.000 jaar oud zijn.  Daarmee is nog niet bewezen dat de mens de hobbits heeft uitgeroeid, alhoewel er in dezelfde periode op de naastgelegen eilanden wel al Homo Sapiens aanwezig waren.

Onderzoeker Maxime Aubert: 'De wetenschap is duidelijk. De jongste Hobbit-resten zijn zo’n 60.000 jaar oud, maar hun jongste simpele stenen gereedschappen zijn zo’n 50.000 jaar oud. Daarna zijn er geen sporen van deze mensachtigen te vinden. De conclusie is dan ook duidelijk: niet 11.000 tot 13.000 jaar, maar 50.000 jaar geleden stierf Homo floresiensis uit.' Volgens Aubert geeft dat een andere kijk op de zaak. Aubert: 'Het lijkt er in feite op dat Homo floresiensis kort nadat onze soort op Flores arriveerde, verdween, wat suggereert dat onze soort hun uitsterven veroorzaakte.” Hoe dat precies ging, blijft gissen. Mogelijk viel de hobbits hetzelfde lot ten deel als de Neanderthalers in Europa: ze konden de concurrentie met moderne mensen niet aan en werden binnen enkele duizenden jaren door die moderne mensen vervangen.