Cyberverdediging
Ook wordt er 25 miljoen euro in het Internationale Fonds voor Oekraïne (IFU) gestort om materieel te kopen. Verder steekt de regering nog 10 miljoen euro in het verbeteren van de Oekraïense cyberverdediging. Minister Kajsa Ollongren meldde dit maandag aan de Tweede Kamer.
Ukraine Defense Contact Group (UDCG)
De donaties zijn het resultaat van een overleg van de Ukraine Defense Contact Group (UDCG), waarbij 50 partnerlanden aangesloten zijn. Zij helpen Oekraïne bij de aankoop van materieel en middelen om zich tegen Rusland te verdedigen.
Sneller
Eerder al droeg Nederland met 100 miljoen euro bij aan het IFU, een initiatief van het Verenigd Koninkrijk. Uit het fonds werden onder meer luchtverdedigingssystemen, munitie en reserveonderdelen aangeschaft. Het materieel wordt direct bij de industrie gekocht. Zo komt het sneller in Oekraïne en wordt het budget optimaal benut.
Bovenop
Ook stelde Nederland eerder 130 miljoen euro beschikbaar voor artilleriegranaten voor een door Duitsland geleid fonds voor de aankoop van 155mm-granaten, waar veel behoefte aan is in Oekraïne. De nieuw toegezegde 87 miljoen euro komt daar bovenop.
Hackpogingen
De bijdrage voor de cyberverdediging wordt onder meer besteed aan het opzetten en uitbreiden van de online infrastructuur in Oekraïne. Dit is van groot belang. Het land kreeg al te maken met diverse hackpogingen en cyberaanvallen.
Ollongren
'Het is van groot belang Oekraïne te steunen voor niet alleen de korte, maar ook de lange termijn', zei Ollongren. 'Juist nu is het belangrijk te laten zien dat we Oekraïne helpen. Zij vechten voor hun land en voor de waarden die wij delen: zelfbeschikkingsrecht, vrijheid, gelijkheid, mensenrechten.'