Angst voor virus
'Zo gaat haar zoon bijvoorbeeld niet naar school. De angst dat het virus via hun zoon het huis binnenkomt is te groot. Hoewel ze aangeeft wel iets gewend te zijn, is het duidelijk dat de situatie een zware wissel op haar en haar gezin trekt', aldus het UMCG. En zoals deze patiënt zijn er velen: naar schatting ruim 500.000 mensen in Nederland met een verzwakt afweersysteem lopen extra risico tijdens de pandemie en zijn daardoor flink beperkt in wat ze wel en niet kunnen doen.
Onvoldoende werking vaccin
Het UMCG doet onderzoek naar de werking van COVID-19-vaccins bij nierpatiënten, longtransplantatiepatiënten en patiënten met kanker. Dinsdag 17 augustus presenteerden de eerste twee onderzoeken hun resultaten. Bij verschillende patiëntengroepen werken vaccinaties onvoldoende.
Belang van goed werkend vaccin
Juist voor deze kwetsbare mensen is een goed werkend en veilig vaccin heel belangrijk. De huidige beschikbare vaccins zijn echter vooral in relatief gezonde volwassenen onderzocht. Specifieke risicogroepen worden niet of slechts heel beperkt in deze studies meegenomen. Daardoor is er onvoldoende kennis over de immuunrespons van het vaccin bij patiënten waarvan bekend is dat zij een minder goed functionerend immuunsysteem hebben, als gevolg van een aangeboren aandoening, van medicatie na een transplantatie of van chemotherapie of immuuntherapie bij kanker.
Studies naar werking COVID-19 vaccins bij kwetsbare groepen
Vanuit ZonMw zijn er acht studies gestart naar de werking van COVID-19 vaccins bij kwetsbare groepen. Drie daarvan worden gecoördineerd in het UMCG. Het gaat om onderzoeken naar de werking van COVID-19-vaccins bij nierpatiënten, longtransplantatiepatiënten en patiënten met kanker. De eerste twee presenteerden dinsdag 17 augustus hun eerste resultaten.