In Nederland wordt op ruim 44 honderd hectare groenten verbouwd onder glas. Het betreft hier de zowel de teelt van groenten in kassen als plastic tunnels. Het grootste areaal beslaat de trostomaat (929 hectare) die 21 procent van de grond in de glastuinbouw inneemt. Daarna volgen de rode blokpaprika en de komkommer met respectievelijk 714 en 570 hectare.
Drie kwart groenten in glastuinbouw
In de glastuinbouw is zo’n 5 procent van het groentenareaal te vinden. In de gemeente Westland is het grootste areaal cultuurgrond in gebruik voor de teelt van groente (37 procent), daarna volgen Lansingerland (21 procent) en Hendrik-Ido-Ambacht (16 procent).
De glastuinbouwsector was in 2016 goed voor ongeveer 75 procent van de productie van groenten. In totaal werd er in dat jaar ruim 1,7 miljard kilo groenten geoogst, ongeveer 12 procent meer dan tien jaar daarvoor. Met een productie van ongeveer 900 miljoen kilo was de tomaat de meest geoogste kasgroente.
Grootste deel bedrijven glastuinbouw actief in aardbeienteelt
Van de bedrijven in de groentenglastuinbouw houdt 19 procent (240 bedrijven) zich bezig met de teelt van aardbeien. Na de aardbei legt het grootste deel van de bedrijven zich toe op de teelt van de komkommer (210) en de trostomaat (140). In Nederland telen 1 250 bedrijven groenten onder glas. Dat is 36 procent van alle glastuinbouwbedrijven. De overige bedrijven in de glastuinbouw zijn onder andere actief in de bloemkwekerij, de boomkwekerij en de fruitteelt.