Disciplinaire straf
Naast het strafrechtelijk onderzoek heeft de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie Eenheid Oost-Nederland ook een intern disciplinair onderzoek uitgevoerd wegens het vermoeden van ernstig plichtsverzuim. Als gevolg van de uitkomsten van dit onderzoek heeft de politieleiding Oost-Nederland besloten de medewerker een disciplinaire straf op te leggen. Aan politieambtenaren worden hoge eisen gesteld ten aanzien van integriteit en betrouwbaarheid.
De politieleiding is van mening dat – ondanks het feit dat er geen sprake is van strafbare feiten - het te koop aanbieden van goederen die verband houden met de MH17-ramp, zo relatief kort na het plaatsvinden van de ramp en het uitbrengen van het onderzoeksrapport van de MH17-ramp, onethisch, ongepast, kwetsend en choquerend voor slachtoffers en nabestaanden en onze hele samenleving is.
Teruggezet in rang
Daarom heeft de politieleiding besloten de medewerker een voorwaardelijk strafontslag op te leggen. Daarnaast wordt de medewerker per onmiddellijke ingang teruggezet in rang, met de daarbij behorende werkzaamheden.
De politiemedewerker is op 29 november 2015 aangehouden op verdenking van het verduisteren van de goederen. Naast de kledingstukken werd er ook een tissuezakje van Malaysia Airlines en een klein stukje materiaal te koop aangeboden. Op 30 november 2015 is de man in vrijheid gesteld.
Uit onderzoek is nu gebleken dat het tissuezakje en het stukje inderdaad afkomstig waren van het ramptoestel, maar dat hij deze niet onrechtmatig heeft verkregen. De spullen lagen buiten het onderzoeksgebied in de Oekraïne en konden door iedereen meegenomen worden. De spullen waren ook niet van belang voor het onderzoek.
De kleding die de man te koop aanbood, is door hem zelf gedragen bij het forensisch onderzoek ter plaatse. Deze zijn later nooit ingenomen. Geen van de te koop aangeboden spullen is daarom onrechtmatig verkregen, dus er is geen sprake van een strafbaar feit.