Toch kan een koper eenvoudiger dan men denkt voorkomen dat hij of zij een gestolen voertuig koopt om dit voor aankoop af te stemmen met de RDW.
Cijfers
Volgens cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) is het aantal autodiefstallen het afgelopen halfjaar 4,4% lager dan in het eerste halfjaar van 2013. Dit jaar zijn 5.492 personenauto’s gestolen, 254 minder dan een jaar geleden. “De geïntensiveerde samenwerking in de strijd tegen autodieven lijkt succesvol. Gestolen auto’s worden sneller internationaal gesignaleerd, de beveiligingsmogelijkheden van auto’s verbeteren en ook importeurs nemen maatregelen om diefstal van hun merk tegen te gaan.” Aldus Titus Visser, directeur van AVc.
Het gebeurt!
Het zal je maar gebeuren. Je hebt jarenlang gespaard voor de auto van je dromen en deze bijvoorbeeld via een tweedehands site op internet aangeschaft omdat de bolide prijstechnisch stukken aantrekkelijker was dan bij de dealer bij u op de hoek. Eenmaal lekker op de weg, rijdt u bij toeval een algemene verkeerscontrole in, en krijgt van oom agent te horen dat u in een ‘omgekat’, van diefstal afkomstig, voertuig rijdt. De auto wordt in beslag genomen en uw droom en kostbare centen gaan dan letterlijk in rook op.
Toch overkomt het dit onwetende autobezitters regelmatig, zo blijkt uit een rondvraag van BlikopNieuws.nl bij de Nationale Politie en Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Beide organisaties houden helaas cijfermatig niet bij om hoeveel foute auto's het gaat die jaarlijks van de weg worden gehaald.
Voorkomen
Toch kan je als potentiële koper eenvoudig voorkomen dat je een omgekat voertuig koopt. Dit is zowel bij de burger als bij menig organisatie die zich bezig houdt met het voorkomen van voertuigcriminaliteit niet genoeg bekend.
Identiteit onderzoek
Jaarlijks worden er bij de RDW (voormalige Rijksdienst voor Wegverkeer) voertuigen uit het buitenland naar Nederland ingevoerd. Bij deze invoer is de koper verplicht een identiteitsonderzoek te laten doen. Daarbij wordt het voertuig dus gecontroleerd op de ware identiteit zoals de echtheid van de ingeslagen chassis- en motorbloknummers. Geen ander station als de RDW kan een dergelijk onderzoek aanbieden.
De RDW heeft ten opzichte van onder andere garagehouders en keuringsstations de mogelijkheden om in samenwerking met het buitenland dieper de registers in te duiken om de echtheid en afkomst van voertuigen glashelder te krijgen.
Een woordvoerder van de RDW laat BlikopNieuws.nl weten dat potentiële kopers die in Nederland een voertuig op het oog hebben, ook bij de RDW welkom zijn om een identiteitsonderzoek te laten doen. ''Op dit moment gebeurt dat eigenlijk alleen nog maar met voertuigen die uit het buitenland worden ingevoerd, maar zo'n check kan natuurlijk ook met voertuigen die in Nederland te koop worden aangeboden''.
Hij voegt daar aan toe: ''We zullen kopers zeker op weg kunnen helpen met een identiteitsonderzoek om zo te voorkomen dat mensen de dupe worden van het aankopen van een gestolen voertuig''.
Slechts 46 euro
Het identiteitsonderzoek, voor slechts 46 euro, is de ''nieuwe sleutel'' waarmee u dus zelf kunt voorkomen dat u met uw zuurverdiende centen een gestolen auto koopt. BlikopNieuws.nl en RDW adviseren u deze ''sleutel'' te gebruiken wanneer u een tweedehands auto of motorfiets wilt gaan kopen. De RDW heeft verdeeld over Nederland 16 keuringsstations waar u terecht kunt.