Tijdens de carnaval wordt bekeken hoe de betrokkenen partijen (horecaondernemers, carnavalsvierders en -verenigingen, hulpdiensten en de gemeente) hun verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van het gebruik van glas en het voorkomen van overlast en onveilige situaties. Met het oog op het carnavalsseizoen 2012 wordt het gebruik van glas nader geëvalueerd.
Breukglas zorgt voor veel snijwonden onder carnavalsvierders. De hulpdiensten hebben overlast van kapot glaswerk (lekke banden). Vanuit zijn verantwoordelijkheid voor openbare orde en veiligheid had burgemeester Hoes om die redenen in december 2010 besloten over te gaan tot invoering van plastic bekers. Dit heeft veel stof doen opwaaien.
Naar aanleiding van alle argumenten heeft burgemeester Hoes opnieuw gesprekken gevoerd met politie, GHOR, de Tempeleers, Koninklijke Horeca Nederland en vertegenwoordigers van de horecaondernemers. Hierbij is nadrukkelijk ingegaan op de aspecten van openbare orde en veiligheid. Vanuit de vertegenwoordigers van de horeca werden diverse suggesties gedaan om de overlast te beperken.