Waar voorheen teruggeleverde stroom grotendeels nog met opbrengst werd “terugverkocht” aan het net, zijn er nu steeds meer situaties waarin consumenten een negatieve netto-terugleververgoeding krijgen. Dit betekent dat zij in feite moeten betalen voor de stroom die zij terug het net op sturen.
Vergoeding verschilt per leverancier
De verschillen tussen energieleveranciers zijn aanzienlijk. Waar sommige leveranciers nog een positieve netto-terugleververgoeding hanteren zoals Vattenfall (0,6 ct), Vandebron (1,5 ct) en Eneco (1,0 ct), rekenen anderen juist een negatieve vergoeding voor deze groep “netto-terugleveraars”. Energiedirect en Essent (-7,5 ct), Budget Energie (-7,2 ct) en Innova Energie (-9,7 ct) hanteren negatieve vergoedingen. Klanten die hun opgewekte stroom direct verbruiken, ondervinden hier het minste hinder van. Zij besparen nog steeds op hun energierekening doordat zij niet te maken hebben met een terugleververgoeding.Volgens Tom Schlagwein, Energie Expert bij Overstappen.nl, heeft dit een grote impact voor consumenten met zonnepanelen: "Bij slechts de helft van de aanbiedingen loont het nog als je meer teruglevert dan je verbruikt. Dat is een grote klap voor klanten met zonnepanelen die aardig wat vermogen hebben. Voor consumenten met zonnepanelen betekent dit dat het loont om zo veel als mogelijk van de eigen opgewekte stroom direct te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door het laden van een elektrische auto overdag, het gebruik van wasmachines en vaatwassers op zonnige momenten, of de installatie van een thuisbatterij.
Daarnaast kan het vergelijken van energieleveranciers lonen. Sommige contracten bieden nog een positieve netto-terugleververgoeding, wat voor huishoudens met een groot overschot aan zonnestroom aantrekkelijk kan zijn."