3 uur 5 min geleden Update: 07-10-2024 10:21

FNV Spoor blij met oproep vervoerders aan kabinet: ‘Stop geweld in OV’

stop-stopknop-bus
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Vakbond FNV is blij met de oproep van vervoerders aan het kabinet om agressie in het OV aan te pakken. Voor de FNV is dit al langer een speerpunt en de bond heeft al vaker bij het kabinet aangedrongen op maatregelen. Afgelopen jaar was er sprake van in totaal 1042 agressie-incidenten tegen OV-personeel. De FNV vindt dat er echt iets moet gebeuren.

‘Geweld in het openbaar vervoer is een veelkoppig monster’, zegt Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor. ‘Niet alleen conducteurs, maar al het OV-personeel kan ermee te maken krijgen. Agressie en geweld in het openbaar vervoer raakt bovendien ook de passagiers. Wij vinden dat alles op alles gezet moet worden om het aantal gevallen van agressie naar beneden te krijgen.’

Verklaring conducteur moet zwaarder wegen

De vakbond heeft meerdere malen bij het kabinet gepleit voor maatregelen om agressie en geweld tegen te gaan. Zo wil de FNV dat de verklaring die conducteurs over incidenten afgeven aan de politie zwaarder gaat wegen en dat NS-medewerkers van Veiligheid en Service makkelijker de identiteit van personen kunnen vaststellen.

Ook vervoerders moeten meer doen

Volgens vakbond FNV moeten de vervoerders zelf echter ook in de spiegel kijken: ‘Naast onze oproep aan regering voor meer bevoegdheden voor de OV-boa’s sporen wij ook al jaren de vervoerders aan om meer veiligheidspersoneel aan te nemen’, legt Janssen uit. ‘Zij zijn er voor de veiligheid van het OV personeel en reizigers en we zien dat ze met te weinigen zijn.’

Morgen debat in de kamer

Morgen bespreekt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waar het Openbaar Vervoer onder valt.

Categorie:
Provincie: