woensdag, 18. september 2024 - 15:32 Update: 18-09-2024 15:32

Berging oorlogsvliegtuig Vickers Wellington in Friese Holwert afgerond

berging-vliegtuigwrak
Foto: Ministerie van Defensie
Holwert

De berging van de Vickers Wellington HE346 in het Friese Holwert is afgerond. Dit meldt het Ministerie van defensie woensdag 'Belangrijkste was dat er stoffelijke resten zijn gevonden. Dat was 13 september al het geval' meldt Defensie.

Vliegeruitrusting

'Verder zijn er sinds de berging, die 29 juli begon, persoonlijke voorwerpen gevonden zoals een geringe hoeveelheid vliegeruitrusting, een leren vliegercap en een zuurstofmasker. Ook zijn beide motoren aangetroffen, evenals het landingsgestel, de geschutskoepel, een dinghy, radiocomponenten en munitieresten', aldus Defensie.

Complexe operatie

Het betrof technisch gezien een complexe operatie. Om bij het Wellington-wrak te komen moest bijna 100 meter zeedijk worden afgegraven. Tot op 8 meter diep zijn vervolgens een bouwkuip en een tijdelijke waterkering gebouwd om de berging veilig uit te voeren. De zeedijk wordt nu weer gedicht, de waterkering afgebroken. Vanwege het stormseizoen moesten de werkzaamheden voor 1 oktober zijn afgerond. Dat is ruimschoots gelukt.

Onderzoek stoffelijke resten

Wat de stoffelijke resten betreft moet onderzoek door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) uitwijzen om hoeveel personen het gaat. Er zijn nog 5 bemanningsleden van het toestel vermist.

Duitse Messerschmitt Bf 109

Gelijktijdig met het Britse toestel begon op 29 juli tevens de berging van een Duitse Messerschmitt Bf 109. Ook hierbij zijn stoffelijke resten gevonden. Of die inderdaad van de Duitse vlieger zijn, onderzoekt de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. Een proces dat met de grootste zorgvuldigheid wordt uitgevoerd.

Hallum

Deze berging in het Noord-Friese Hallum is al op 7 augustus afgerond. Van het toestel zijn de motor, de cockpit, boordwapens en munitieresten, het landingsgestel en het staartstuk gevonden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: