maandag, 14. augustus 2023 - 21:18 Update: 14-08-2023 21:26

Aantal nieuwbouwwoningen groeit de laatste jaren flink

nieuwbouw-woning-fundering-casco
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Almere

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen de afgelopen jaren fors is toegenomen. Het is een resultaat van het beleid vanuit de overheid. Verwacht wordt dat het aantal nieuwbouwwoningen de komende jaren verder groeit. In 2022 werden meer dan 74.000 woningen opgeleverd, wat het hoogste aantal is sinds 2012. Ook in 2019, 2020 en 2021 werden al meer dan 70.000 huizen gebouwd. Naast de nieuwbouwwoningen binnen projecten van grote projectontwikkelaars, kiezen mensen voor het ontwerpen en laten bouwen van een eigen pand op een aangekochte kavel. Eenvoudig is dat niet; bij de realisatie van een woning komt veel kijken. Denk aan de eisen uit het Bouwbesluit 2012, onder meer op het gebied van de meterkast, ventilatie en natuurlijke lichtinval.

Regelmatig worden er wijzigingen doorgevoerd in dit document. Zo zijn de regels op het gebied van elektra in 2005 nog aangepast: een losse aardlekschakelaar is niet langer voldoende. Tegenwoordig worden meterkasten van twee aardlekschakelaar voorzien. Ook wordt tegenwoordig standaard voor een slimme kWh meter gekozen om data over het energieverbruik met de energieleverancier te kunnen delen. 

Bij nieuwbouw speelt duurzaamheid een steeds grotere rol 

Bij de realisatie van de duizenden nieuwbouwwoningen speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. Niet alleen voor de projectontwikkelaar hecht er waarde aan; ook de koper zoekt bij nieuwbouw bewust naar duurzame opties. Standaard worden de nieuwbouwhuizen zonder aansluiting op het gasnet opgeleverd en veelal voorzien van een elektrische warmtepomp. De warmtepomp maakt het verwarmen van het pand duurzaam en efficiënt, zeker in combinatie met vloerverwarming. Waarbij vloerverwarming bijdraagt aan het woongenot van de toekomstige bewoners. Niet alleen een elektrische warmtepomp is tegenwoordig vaak standaard onderdeel van nieuwbouwwoningen; ook worden ze vrijwel altijd voorzien van zonnepanelen. Kopers hebben bij de aankoop van nieuwbouw vaak de mogelijkheid om het aantal zonnepanelen tegen een meerprijs te verhogen. 

Groenere wijken om hittestress tegen te gaan

Duurzaamheid speelt niet alleen een rol bij de bouw van een nieuwbouwwoning. Ook wordt hiernaar gekeken bij de inrichting van nieuwe woonwijken. Om hittestress en wateroverlast tegen te gaan wordt gekozen voor de toevoeging van groen aan wijken. Groen laat het water makkelijker wegstromen en voorkomt dat de warmte lang blijft hangen. In het geval van hoogbouw wordt gekozen voor groen aan de buitenzijde van het pand, ook op hogere etages. Eerder werd zo’n pand opgeleverd in Utrecht. Het wordt daar ook wel een verticaal woonbos genoemd.   

Categorie:
Provincie: