maandag, 26. september 2016 - 17:10

400 Shell medewerkers voeren actie voor meer loon en minder werkdruk

400 Shell medewerkers voeren actie voor meer loon en minder werkdruk
Foto: fbf
Pernis

Op woensdag 28 september verzamelen ongeveer 400 medewerkers van Shell om 13.30 uur bij de hoofdingang van de raffinaderij in Pernis. Ze maken daar de directie duidelijk dat er nu echt een beter loonvoorstel moet komen dat in lijn staat met vergelijkbare bedrijven in de sector. “Ondanks eerder protest van de werknemers beweegt Shell niet” zegt Egbert Schellenberg, bestuurder FNV. “Bij collega-bedrijven kan er wel een fatsoenlijke cao af, dus Shell moet nu ook met een fatsoenlijke loonsverhoging, meer waardering en aanpak van de hoge werkdruk komen.”

Jongeren het meest gedupeerd

Het laatste loonbod van Shell is slechter dan wat bij collega bedrijven is afgesproken. Daar is gemiddeld 1.5% in 2016 en 1.5% tot 1.75% in 2017 afgesproken. Shell wil verder de ruimte voor individuele groei van werknemers in de loonschaal verlagen van 2% naar 1%. Piet Verburg van CNV Vakmensen: “De systematiek bij de loonschalen van Shell houdt in dat werknemers aan het begin van de loonschaal, via de toegekende Merit, grotere stappen maken dan tegen het eind van de schaal. Dit betekent dat halvering van de Merit vooral de jongere werknemers treft. Hun doorloop door de loonschaal vertraagt enorm. Het duurt jaren voordat zij een fatsoenlijk beloningsniveau bereiken.”

Werkdruk en waardering

Shell beweegt ook niet op voorstellen om de hoge werkdruk aan te pakken en overwerkcompensatie in het spaarverlof te mogen stoppen. Schellenberg: “Veel ervaren operators gaan met pensioen met als gevolg dat veel jonge mensen moeten worden opgeleid. Die druk komt vaak op de schouders van een kleine groep werknemers. Daarnaast geldt een slechtere pensioenregeling voor werknemers die na 1 juli 2013 in dienst zijn gekomen, waardoor Shell zich zelf uit de markt aan het prijzen is.”

 “Shell hanteert richting aandeelhouders strikte normen. Gegarandeerd dividend, en zeker geen nare verrassingen is het motto daar. De belangrijkste stakeholders - de werknemers – moeten tenminste op eenzelfde strikte methodiek kunnen rekenen. Daar past geen halvering van een eerder vastgesteld percentage bij”, benadrukt Verburg.

Categorie:
Provincie: