woensdag, 14. september 2016 - 12:44 Update: 14-09-2016 12:50

OM wil 15 miljoen terugvorderen in witwasonderzoek Leeuwarden

OM wil 15 miljoen ontnemen in witwasonderzoek Leeuwarden
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Leeuwarden

Woensdag vindt een regiezitting plaats in het witwasonderzoek Arville, waarin in mei 2014 meerdere verdachten zijn aangehouden en vele miljoenen in beslag zijn genomen. Drie van hen staan woensdag terecht in de rechtbank in Leeuwarden tijdens een zogenoemde regiezitting. Op de tenlastelegging staan naast het witwassen van crimineel verkregen geld ook handel in drugs en wapenbezit. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt.

Hoofdverdachten

Het gaat om een 50-jarige man uit Leeuwarden, zijn 53-jarige echtgenote en een 36-jarige man uit Leeuwarden. Deze drie gelden, samen met een 52-jarige man uit Gasteren, als hoofdverdachten in dit witwasonderzoek. Zij zitten niet meer vast.

Over de vervolging van een andere hoofdverdachte moet nog een beslissing genomen worden.

Afpakken

Tijdens de regiezitting worden ook de ontnemingsvorderingen gepresenteerd. Het gaat om een gezamenlijke vordering van 15 miljoen euro voor de hoofdverdachte en zijn echtgenote. Het OM heeft dit bedrag berekend aan de hand van het uitgavenpatroon van het echtpaar.

Overige verdachten

Naast de vier hoofdverdachten, kent dit onderzoek nog meerdere verdachten. In totaal zijn 14 personen en ondernemingen als verdachten aangemerkt door het OM. Het OM zal de zaken tegen hen t.z.t. afzonderlijk afdoen door het opleggen van bijvoorbeeld een transactie of een geldboete.

Ondermijnende criminaliteit

Eén van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is ondermijnende criminaliteit; een vermenging van de onder- en bovenwereld. Illegale activiteiten zijn niet uit te voeren zonder gebruik te maken van legale structuren. Van witwassen is algemeen bekend dat dat samenhangt met zware georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Er schuilen ernstige  feiten achter zoals bijvoorbeeld internationale drugshandel, wapenhandel en/of mensenhandel. Criminaliteit waarmee ten koste van anderen veel geld wordt verdiend; geld dat op een andere manier terug komt in het financiële betalingsverkeer. Het OM zet stevig in op het aanpakken van deze vorm van criminaliteit met name door ook in te zetten op het ontnemen van wederrechtelijk verkregen voordeel.

Samenwerking

In het onderzoek Arville hebben diverse specialisten uit de opsporing en vervolging nauw samengewerkt. Naast het OM Noord Nederland en het Functioneel Parket werkten onder andere de politie eenheid Noord-Nederland en de FIOD mee.

 

Categorie:
Provincie: