Zo zijn er op veel plekken afspraken gemaakt over doorstroom van flexcontracten naar vaste banen, ook hebben we op verschillende plekken een maximum aan de inhuur van tijdelijk personeel kunnen afspreken. Dat maakt de FNV woensdag bekend bij de presentatie van de nieuwe afspraken over arbeidsvoorwaarden in 2016.
Om goede afspraken te maken over zekerheid en echte banen zijn steeds meer acties nodig. Dat komt vooral door de groeiende tweedeling bij werkgevers. De FNV merkt dat veel werkgevers af willen van afspraken om mensen gezond en veilig te laten werken. De strijd tegen te hoge werkdruk en onzeker werk is hard nodig.
‘Met name grote winstgevende bedrijven worden vaak geleid met een boekhoudersmentaliteit: de kosten voor werk zo laag mogelijk houden en de uitkering van aandeelhouders zo hoog mogelijk. We zien ook letterlijk dat de inhuur van uitzendkrachten daar niet via de afdeling HR loopt, maar via de afdeling inkoop. Het lijkt wel of deze werkgevers in een andere wereld leven. Zij zetten de ondernemers die wél voor kwaliteit gaan én de werknemers enorm onder druk’, zegt FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn.
Ook al slaan steeds meer werkgevers door bij de inhuur van flex, toch heeft de FNV het afgelopen cao-seizoen voor een fors aantal mensen afspraken gemaakt over koopkracht en zekerheid. Van een gemiddelde cao-loonstijging van 1,62% - dus ruim boven inflatie - , tot loonstijgingen van wel 42% voor bijvoorbeeld uitzendkrachten bij DHL die een echte baan kregen. Ook zijn de eerste cao’s met een generatiepact afgesloten; dat is een goede manier om banen te creëren voor jongeren en mensen op een gezonde manier tot hun pensioen te laten werken.
Mariëtte Patijn: ‘Een cao mét de FNV is altijd beter. Wij gaan voor afspraken waardoor mensen hun werk goed kunnen doen, én waardoor werk eerlijker wordt verdeeld.’