De gemeenten zorgen niet voor voldoende steun en begeleiding, er wordt geen maatwerk geleverd en de toegangseisen zijn vaak te streng. Dit schrijft de Nationale Ombudsman in een kritisch rapport, zo melden verschillende media woensdag. Volgens de ombudsman gaan de gemeenten teveel uit van de zelfredzaamheid van mensen. Mensen worden zo makkelijk weggestuurd, terwijl het juist vaak mensen zijn die zichzelf helemaal niet makkelijk kunnen redden. Ondernemers en mensen met eigen huis krijgen vaak geen toegang tot schuldhulpverlening, maar er wordt ook geen passend alternatief geboden.
Omdat gemeenten een zorgplicht hebben op dit gebied roept Ombudsman Van Zutphen staatssecretaris Jetta Klijnsma op om over knelpunten in gesprek te gaan met de gemeenten. Van Zutphen wil dat Klijnsma de gemeenten erop wijst dat ze maatwerk moeten leveren, geen drempels moeten opwerpen voordat iemand geholpen wordt en ook beter moeten kijken naar het gedrag dat de schuld veroorzaakt.
Onlangs pleitte Van Zutphen nog voor moratorium. at is een periode van zes maanden waarin schuldeisers geen actie meer mogen ondernemen, om de mensen met schulden wat ademruimte te geven. Ook de Rijksoverheid kan fel optreden als er nog boetes openstaan.