'Deze extra plaatsen zorgen ervoor dat de aaneengesloten winteropvang niet meer nodig is. Zodra de uitbreiding is gerealiseerd, werkt Amsterdam weer met de winterkouderegeling', aldus de gemeente.
Wethouder Zorg, Eric van der Burg: 'In Amsterdam hoeft niemand op straat te slapen. Een belangrijk uitgangspunt in onze maatschappelijke opvang is dat we mensen perspectief bieden op herstel, hetzij door een hulpverleningstraject, hetzij door hen de mogelijkheid te bieden zelf hun problemen op te lossen'.
'In de sobere winteropvang die we de afgelopen twee jaar aaneengesloten boden was hier vrijwel geen sprake van. Dat gaan we nu veranderen. Iedereen heeft recht op hulp, in de zomer- en in de wintermaanden', aldus Van der Burg.
Passantenpensions
De groep economisch daklozen is de laatste jaren gegroeid. Voor deze mensen die behoefte hebben aan rust om – met lichte begeleiding - aan een oplossing voor hun problemen te werken is een passantenpension een geschiktere voorziening dan de reguliere nachtopvang.
Het passantenpension is kleinschaliger, hier kunnen daklozen een kamer huren en de huisvesting heeft meer voorzieningen omdat mensen ook overdag mogen blijven.
Winteropvang afgelopen jaar
Afgelopen winter had de winteropvang gemiddeld 215 bezoekers per nacht. Het totaal aantal unieke bezoekers van 932 verschilt niet veel met vorig jaar. Van deze bezoekers is ongeveer 25% verminderd zelfredzaam en heeft 75% voornamelijk problemen op het gebied van inkomen en huisvesting.