De jihadistische dreiging heeft zich in 2015 nadrukkelijker gemanifesteerd door diverse aanslagen in Europa. De AIVD heeft een recordaantal cyberspionage-aanvallen op Nederlandse overheidsinstellingen onderkend. De internationale politieke verhoudingen veranderden snel door de moeilijk voorspelbare koers van Rusland. In eigen land heeft de stroom aan migranten geleid tot grotere tegenstellingen in de samenleving. Al deze ontwikkelingen bepaalden in 2015 het dreigingsbeeld en zullen dat voorlopig blijven doen.
ISIS-propaganda lokt strijders en voedt radicalisering
Vanuit jihadistische hoek lijkt de dreiging complexer en diffuser dan ooit tevoren. In 2015 bleek dat strijders van de Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS) terugkeerden naar Europa voor het plegen van aanslagen. Daarnaast onderhouden strijders vanuit het strijdgebied vooral via sociale media contacten met jihadisten die zich nog in Europa bevinden. Het gaat daarbij veelal om mensen die hier zijn geboren en opgegroeid, maar die desondanks het Westen als zondig en als vijand van de islam beschouwen en bereid zijn om hier een gewelddadige jihad te voeren. Ook gaat dreiging uit van Nederlandse ingezetenen die hun strijd in ISIS-gebied wilden voeren, maar van wie een poging tot uitreizen mislukt is.
De professionele propagandamachine van ISIS lokt strijders naar het oorlogsgebied in het Midden-Oosten en heeft grote invloed op de radicalisering van, vooral jonge, moslims in Nederland. In de boodschap verheerlijkt ISIS terrorisme als heroïsme.