In het nieuwe boek is alle actuele kennis rondom urogynaecologie samengebracht. Het is bedoeld voor alle zorgverleners (in opleiding) in de eerste en tweede lijn, die te maken krijgen met urogynaecologische klachten.
Driedelig boek
Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste bevat een algemeen urogynaecologische inleiding, met thema’s als anatomie en hormonale (patho)fysiologie en gendersensitieve geneeskunde. Het tweede deel richt zich op specifieke klachten, zoals menstruatieklachten, subfertiliteit en klachten van de uitwendige genitalia bij mannen en vrouwen. In het derde deel komen aandachtgebieden aan bod als medicamenteuze overtijdbehandeling, gender discongruentie, vrouwenbesnijdenis en seksueel misbruik.
Nivel-gegevens basis voor hoofdstuk epidemiologie
Nivel-onderzoeker en huisarts-epidemioloog Gé Donker schreef het eerste hoofdstuk van het boek over de epidemiologie van urogynaecologische aandoeningen. Zij deed onderzoek naar de prevalentie en trends en naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. Voor haar onderzoek heeft zij gebruik gemaakt van de zorggegevens van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn en de peilstations. Gé Donker over urogynaecologische klachten: ‘Wist u dat menstruatiepijn typisch een klacht is voor jonge vrouwen van 15-24 jaar? En dat een derde van de vrouwen niet normaal kan functioneren tijdens de menstruatie?’
Verschillen mannen en vrouwen wat betreft anticonceptie
In haar hoofdstuk gaat Donker ook in op het onderwerp anticonceptie: ‘Het gebruik van anticonceptie is weinig veranderd in de afgelopen vijf jaar; nieuwe methoden maken nauwelijks opmars en de tweede generatiepil blijft het meest populair. Anticonceptie lijkt vooral een vrouwenzaak, maar vier keer zoveel mannen als vrouwen laten zich steriliseren.'
Peilstations Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn
De peilstations van het Nivel bestaan uit ongeveer veertig huisartspraktijken die wekelijks rapporteren over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routineregistraties ontbreken. Deze huisartspraktijken zijn onderdeel van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, waarin zorggegevens worden verzameld van verschillende eerstelijnsdisciplines, waaronder ruim 400 huisartspraktijken.