Dat brengt volgens het Rode Kruis risico’s met zich mee, want de juiste hulp kan de eerste minuten na een ongeval van levensbelang zijn. Vooral bij bewusteloosheid, vergiftiging, botbreuk en bloeding zeggen de meeste mensen zonder basiskennis niet te gaan helpen.
De hulpbereidheid van Nederlanders zonder EHBO-kennis is het laagst bij reanimaties.16 procent van de mensen zonder certificaat is bereid om te reanimeren; met certificaat is dat 64 procent. De kans om te overleven verdubbelt door reanimatie èn gebruik van AED binnen zes minuten. Bij bewusteloosheid zegt bijna 80 procent van de mensen met een EHBO-opleiding te willen helpen, tegenover ruim 30 procent zonder een certificaat die het niet aandurft. Bij een bloeding is dat percentage 75 versus 40.
Afhankelijk van hulp
Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat ze moeten doen bij letsel. In afgelegen gebieden of bij noodsituaties, zoals bij extreem weer, kettingbotsingen, explosies of aanslagen, kan het lang duren voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn. In dat soort gevallen kan een extra complicatie zijn dat het mobiele netwerk overbelast is. Juist dan zijn gewonden afhankelijk van hulp van omstanders.
Geen EHBO-cursus
Extra zorgelijk is het dat weinig Nederlanders overwegen om een EHBO-cursus te doen. Slechts 13 procent overweegt om een cursus te doen. Dat aantal neemt af. De meeste mensen geven aan de cursus te intensief, te ingewikkeld, te tijdsintensief of te duur te vinden. Daarom wil het Rode Kruis de EHBO-cursus zo laagdrempelig mogelijk aanbieden. De hulporganisatie verzorgt workshops van drie uur en biedt online cursussen aan.
Wie terecht komt in een noodsituatie en niet beschikt over EHBO-kennis, kan gebruik maken van de EHBO-app van het Nederlandse Rode Kruis. Deze app geeft stap voor stap aanwijzingen voor het verlenen van Eerste Hulp.