“Af en toe wat BBQ-saus eten is natuurlijk geen probleem. Wat wel een probleem is, is dat de voedingsindustrie tegenwoordig vrijwel overal veel suiker aan toevoegt – denk aan sauzen, soepen en zelfs groenteconserven en vleeswaren – en je er zo dus ongemerkt veel teveel van eet” aldus Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch.
Deze verborgen suikers bedreigen de gezondheid van de consument en zijn een belangrijke oorzaak van de door de Wereldgezondheidsorganisatie geconstateerde obesitasepidemie. De aanpak van het huidige kabinet, waarbij de nadruk ligt op zelfregulering van de voedingsindustrie, faalt daarbij. Zo heeft Minister Schippers met de voedingsindustrie afspraken gemaakt over een reductie van suiker, zout en vet, maar hebben sauzenfabrikanten daarbij alleen beloofd het zoutgehalte terug te dringen.
Een wetenschappelijke adviescommissie stelt dan ook eufemistisch over de afspraken dat ze “niet erg ambitieus” zijn. Eind juli publiceerde lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) een rapport waaruit bleek dat in Europa de politiek de oren teveel laat hangen naar de suikerindustrie. foodwatch ziet in het slappe beleid van zelfregulering in Nederland, dat ook hier de suikerindustrie de minister zoet houdt met toezeggingen die de gezondheid van burgers amper een stap dichterbij brengen.