maandag, 9. september 2024 - 18:14 Update: 09-09-2024 18:14

Consumptie huishoudens groeit met ruim 1 procent in juli

apple-store-laptops
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

In juli 2024 hebben huishoudens 1,1 procent meer besteed aan consumptie dan in juli 2023, zo meldt het CBS maandag. 'Ze kochten zowel meer goederen als meer diensten', aldus het CBS.

Augustus consumptie lager dan juli

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar van augustus waren de omstandigheden voor de consumptie in augustus minder gunstig dan in juli.

Meer goederen

Consumenten hebben 3,2 procent meer duurzame goederen gekocht dan in juli 2023. Ze schaften vooral meer elektrische apparaten, spullen voor de woning en kleding aan. Ook kochten ze 6 procent meer overige goederen, zoals motorbrandstoffen, energie en drogisterijspullen. Aan voedings- en genotmiddelen hebben ze, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, 1,5 procent minder uitgegeven.

Diensten

Consumenten hebben in juli 0,4 procent meer diensten afgenomen. Ze hebben vooral meer besteed aan vervoer en communicatie. Consumenten gaven echter minder uit, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, aan horeca-, recreatie- en cultuurdiensten dan een jaar eerder. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):