Dit is een gevolg van de miljardenschikking die het bedrijf vorige week trof rond de verslavende pijnstiller Oxycontin. Het bedrijf sloot een miljardenschikking met duizenden steden, 24 staten, ziekenhuizen en andere partijen. Door de schikking heeft Purdue Pharma meer dan 2000 rechtszaken afgekocht. Dit melden NOS en NRC maandag.
Men houdt Purdue Pharma mede verantwoordelijk voor de Amerikaanse opiatencrisis die honderdduizenden verslaafden het leven heeft gekost. Met de zware pijnstiller Oxycontin zou de zware verslavingscrisis in de VS zijn begonnen. In Oxycontin zit opioïde, een sterkere synthetische variant van morfine. Er sterven in de VS jaarlijks 70.000 mensen aan een overdosis van middelen die opioíde bevatten. De verslavende stof oxycodon in de pijnstiller leidt er toe dat patiënten steeds meer behoefte krijgen aan een hogere dosis.
Bij de schikking was afgesproken dat Purdue Pharma een speciale vorm van faillissement zou aanvragen. Op deze manier kan een nieuw bedrijf worden gevormd dat pijnstillers als Oxycontin kan blijven ontwikkelen. Van de winst kunnen de klagende partijen worden betaald. NRC meldt dat het nieuwe bedrijf ook medicijnen zal gaan ontwikkelen die helpen tegen verslaving.
Niet alle partijen waren het met de schikking eens. De staten New York, Connecticut en Massachusetts wezen het akkoord van de hand. Ze vinden dat de schade die het bedrijf heeft aangericht vele malen groter is dan het bedrag van de schikking.