Het Nederlandse OM reageert met grote instemming op deze ontwikkeling in de slepende strafzaak. 'Het recht krijgt hiermee zijn loop', zegt Herman Bolhaar, voorzitter van het College van procureurs-generaal. 'Het besluit van de Turkse rechter is een enorme opsteker voor de slachtoffers van Saban B.'Het OM heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat Saban B. zijn straf niet zou ontlopen door naar het buitenland te vluchten.
Grootste onderzoek
Op 20 december 2010 is Saban B. door het hof in Arnhem bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en 9 maanden en een geldboete van €150.000. Het arrest is op 11 september 2012 door Hoge Raad bevestigd. Het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket naar de bende van Saban B. was het grootste onderzoek naar mensenhandel in de recente geschiedenis.
De bende van Saban verdiende miljoenen aan de grootschalige uitbuiting van vrouwen in de Amsterdamse prostitutie, vooral op de Amsterdamse wallen. De bendeleden gebruikten grof geweld tegen de slachtoffers tot en met het ‘’brandmerken’’ van de slachtoffers in de vorm van tatoeages.
Omdat Turkije geen eigen onderdanen uitlevert, heeft het Nederlandse OM aan het Turkse OM het verzoek gedaan om de straf die hij in Nederland moest uitzitten alsnog daar uit te laten zitten.