Perspectief
Momenteel verblijven in de buurlanden van Syrië meer dan 400.000 vluchtelingen tussen de 18 en 24 jaar. Hiervan heeft minder dan vijf procent toegang tot hoger onderwijs. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: ‘Het is ontzettend belangrijk dat deze groep weer perspectief krijgt. Een aantal van hen krijgt nu de mogelijkheid om hun studie weer op te pakken in Jordanië, Libanon en Turkije. Met name onderwijs en banen spelen een sleutelrol om vluchtelingen een zinvol bestaan te geven zolang ze niet terug naar Syrië kunnen.’
10.000
SPARK wil de komende vier jaar in totaal 10.000 jonge Syrische vluchtelingen in de regio weer de kans bieden om te gaan studeren. Dat gebeurt door onder meer studiebeurzen beschikbaar te stellen, waarmee voor korte of langere tijd een opleiding kan worden gevolgd. Het streven is dat de helft van de studenten jonge vrouwen zijn. Het initiatief daarvoor eind vorig jaar kreeg steun van minister Ploumen, die een bedrag van ruim vijf miljoen beschikbaar heeft gesteld. Ploumen: ‘Voor de toekomstige wederopbouw van Syrië zijn goed opgeleide jongeren nodig in allerlei sectoren, bijvoorbeeld in de bouw, techniek, landbouw en gezondheidszorg.’ De steun is bedoeld voor studenten die academische bachelors volgen, maar ook voor jongeren zonder middelbare schooldiploma die graag een vak willen leren.
Qatar
Op basis daarvan is SPARK direct aan de slag gegaan, inmiddels zijn 1500 jonge Syriërs geplaatst in een verscheidenheid aan opleidingen in de regio. Met de Nederlandse toezegging in de hand heeft SPARK ook andere sponsors benaderd. En met succes. De Qatarese stichting Education Above All, die al actief in de regio met haar ‘Dynamic Futures Programme’, bundelt nu haar krachten met het programma van SPARK. Ze dragen hiervoor 8 miljoen USD bij en hebben SPARK gevraagd de uitvoering te doen. Vandaag worden daarvoor in London de handtekeningen gezet. Ploumen: ‘Het is mooi dat in Qatar een partner is gevonden om samen te werken aan het realiseren van hoger onderwijsmogelijkheden voor deze generatie. Hopelijk volgen nog meer donoren. Dit onderwijsprogramma kan bovendien als voorbeeld dienen hoe wij in Europa samen met Arabische staten kunnen werken aan oplossingen.’
SPARK is actief in tal van ontwikkelingslanden. Zo zijn ze in onder meer in in Tukije, Syrië, Libanon, Iraaks Kurdistan, Somalië en Zuid Soedan actief bij het realiseren van onderwijs- en entrepeneurship projecten. In totaal heeft de organisatie de afgelopen tien jaar meer dan 15.000 jongeren geholpen een vorm van hoger onderwijs te volgen. De opleidingen in het kader van Higher Education 4 Syrians worden gegeven in de Arabische en Koerdische taal en richten zich op onder meer techniek, gezondheidszorg en economie. Dat gebeurt bijvoorbeeld op universiteiten in Gaziantep in Turkije, Al Qud in Jordanië en de American University in Beirut.
Basisonderwijs
Dit programma sluit goed aan op andere activiteiten op onderwijsgebied die door minister Ploumen worden ondersteund. ‘Daarbij kijken we ook naar basisonderwijs voor vluchtelingenkinderen. Vaak ontbreekt dat nog, of zijn scholen in buurlanden overbevolkt, en moet zelfs les gegeven worden in meerdere ploegendiensten per dag, waardoor het onderwijs aan zowel de vluchtelingen als de lokale kinderen onder grote druk staat.’ Om dit tegen te gaan is door de minister steun toegezegd aan onder meer Unicef programma’s in Jordanë, Libanon en Turkije.