maandag, 7. september 2015 - 11:43 Update: 09-10-2015 22:27

Stoppen-met-roken medicijn heeft minder bijwerkingen dan gedacht

Stoppen-met-roken medicijn heeft minder bijwerkingen dan gedacht
Foto: Archief EHF
Maastricht

Een veelgebruikt stoppen-met-roken medicijn is niet gerelateerd aan hartklachten of depressie, zoals wel werd verondersteld. Dat blijkt uit een onderzoek bij 150.000 rokers die gebruik maakten van medicatie om te stoppen met roken.

Een team van wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de universiteiten van Düsseldorf, Edinburgh en Londen onderzocht de vermeende bijwerkingen van het medicijn varenicline. De resultaten van het onderzoek verschenen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.

Stoppen met roken is voor veel mensen erg lastig. Dat heeft te maken met de verslavende werking van nicotine. De aanwezigheid van deze stof in sigarettenrook zorgt voor de voortdurende hunkering naar een sigaret. Plotseling ophouden met roken gaat dan ook gepaard met diverse ontwenningsverschijnselen, zoals depressieve stemming, slapeloosheid, concentratieproblemen, rusteloosheid etc. Om mensen te ondersteunen bij het stoppen met roken kan medicatie uitkomst bieden. Varenicline, dat de werking van nicotine nabootst, is daarvoor één van de meest gebruikte en effectieve geneesmiddelen. Hiervan werd echter verondersteld dat depressie en hartklachten tot de mogelijke bijwerkingen behoren. Onterecht, zo blijkt uit onderzoek.

Veilig en effectief

De onderzoekers vergeleken data van 150.000 rokers die wilden stoppen met roken en daarvoor hulpmiddelen gebruikten, zoals nicotinekauwgom, nicotinepleisters of varenicline. Gedurende een half jaar werd de invloed van de behandeling op hun gezondheid bepaald. Daaruit bleek dat mensen die het medicijn varenicline kregen, niet meer kans hadden op een hartaanval of depressie in vergelijking met anderen. “De resultaten laten zien dat dit medicijn een veilig middel is om mensen te helpen bij het stoppen met roken”, zegt hoofdonderzoeker prof. dr. Daniel Kotz, die verbonden is aan de universiteiten van Düsseldorf en Maastricht.

Ontwenning

“Als je jarenlang hebt gerookt en je stopt er opeens mee, dan heeft dat nog al wat gevolgen voor je lichaam”, zegt mede-auteur van het artikel prof. dr. Onno van Schayck van het Maastricht UMC+. “Depressie en hartklachten kunnen bijvoorbeeld een gevolg zijn van jarenlang roken. Dit wordt dus niet veroorzaakt door eventuele medicatie, en dat kan dan ook veilig worden voorgeschreven als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Belangrijk is dat mensen die graag willen stoppen, goed worden voorgelicht over de effecten daarvan op lichaam en geest, zowel op korte, als op lange termijn.”

Categorie: