Groente- en fruittelers die dan hun overtollige producten aan de voedselbanken leveren, krijgen van de EU een hogere vergoeding. Ook worden dan de kosten voor distributie en sortering vergoed. Producten die uit de markt genomen worden, moeten wel voldoen aan de kwaliteitsnormen zodat ze nog steeds geschikt zijn voor consumptie. Ze kunnen dus gegeven worden aan voedselbanken of afgevoerd worden naar afvalverwerkers of veehouders, die het gebruiken als veevoer.
In aanmerking voor compensatie komen telers van tomaten, wortels, witte kool, paprika's, bloemkool, komkommers, augurken, champignons, peren, appels, druiven, kiwi's en bosvruchten. Of veel telers hun waar zullen aanbieden voor compensatie hangt vooral af van hoeveel compensatie de EU per kilo biedt. Die bedragen moeten nog worden vastgesteld. Als de marktprijzen hoger zijn dan de compensatieprijs zullen weinig telers van de regeling gebruik maken. De Europese Unie heeft €125 miljoen uitgetrokken om overtollige partijen uit de markt te kunnen halen of voor het niet oogsten van een groot aantal tuinbouwproducten.
Prijzen weer gestegen door slechte weer
Volgens de landbouworganisatie LTO is nog niet bekend hoeveel telers overschotten zullen gaan aanbieden. De prijzen van tomaten, komkommers en paprika's zijn onder meer door het slechte weer vrijwel terug op het niveau van voor de Russische boycot, liet voorzitter Nico van Ruiten van ondernemersorganisatie LTO Glaskracht zaterdag nog weten. Door de lagere temperaturen is de oogst teruggevallen en zijn de prijzen weer gestegen.