De rechtbank in Rotterdam oordeelde afgelopen vrijdag dat de komende zeven dagen de productie van het chloorbedrijf niet onder de 43 ton chloor per uur mag zakken (ivm de veiligheid), maar na zeven dagen mag de productie door de staking worden teruggebracht naar 33 ton chloor per uur. De maximale capaciteit is 72 ton chloor per uur.
Twee grote afnemers van AkZoNobel (Shin-Etsu en Momentive )hadden voor de tweede keer een kort geding aangespannen om te voorkomen dat de productie als gevolg van de staking onder de 45 ton per uur zou zakken.
Ron Vos, bestuurder FNV Bondgenoten: “Dat Rotterdam een stad is van ‘niet zeuren maar de mouwen opstropen’ bleek vanmiddag op de ledenvergadering van de vakbonden. De werknemers zijn volhardend en zeer gemotiveerd om hun staking door te zetten.”
Achtergrond
Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van AkzoNobel, laat zien dat er sprake is van een behoorlijke inkomensongelijkheid ten opzichte van soortgelijk werk bij andere bedrijven. De werknemers staken voor een aparte ondernemings-cao en een forse salarisverhoging, vanwege het achterblijven van de lonen ten opzichte van de inflatie in de afgelopen jaren, het verschil in lonen met de relevante bedrijfsomgeving en de looneis van 3 procent voor het jaar 2014.
Bij AkzoNobel Botlek werken 200 mensen, hiervan werken er 95 bij MEB (Membraam Elektrolyse Bedrijf).