Dit moet ertoe leiden dat patiënten na de operatie beweeglijker, stabieler en pijnvrij zijn. De nieuwe enkelprothese is ontwikkeld door een Oostenrijks-Duits-Nederlands team en de afgelopen jaren met succes toegepast in Duitsland en Oostenrijk.
De orthopedisch chirurgen Dr. Daniel Haverkamp en Dr. Daniel Hoornenborg van de Vakgroep Orthopedie van het Slotervaartziekenhuis gaan hem voor het eerst in Nederland inbrengen met een nieuwe operatietechniek. Daarbij wordt het bot van het sprongbeen niet gezaagd maar gefreesd en wordt de prothese geplaatst onder röntgencontrole. ,,We plaatsen de prothese onder röntgencontrole zodat we hem heel precies in de juiste positie kunnen plaatsen. Tegelijkertijd proberen we zo min mogelijk bot te verwijderden. Dit laatste is belangrijk om in de toekomst nog andere mogelijkheden open te houden zoals een revisie of arthrodese," vertellen Haverkamp en Hoornenborg.
Arthrodese, oftewel het vastzetten van het enkelgewricht, was tot enkele jaren geleden de meeste toegepaste voor de behandeling van versleten enkels. Dat kwam onder meer omdat enkelprotheses van de eerste en tweede generatie nogal wat complicaties vertoonden en niet zo lang meegingen.