In heel Nederland werd vorige maand bijna 90 miljoen liter minder benzine, diesel en LPG getankt dan in januari 2013, terwijl het afgelopen maand beduidend zachter weer was dan destijds. Dat vertaalt zich alleen al voor de eerste maand van het jaar in zo’n 45 miljoen euro minder aan accijnsinkomsten voor de schatkist, plus nog eens ongeveer 20 miljoen euro aan BTW.
Procentueel verschil in verkochte liters in januari 2014 ten opzichte van januari 2013. Van de 575 onderzochte tankstations zijn er 130 gevestigd op maximaal circa 5 kilometer van de Belgische of Duitse grens; 240 onderzochte pompen zitten binnen 20 kilometer van de grens (inclusief de eerder genoemde 130).
Ernstig gedupeerd
Koos Burgman, algemeen directeur van BOVAG, pleit voor het direct terugdraaien van de accijnsverhogingen: “Pomphouders in de grensstreek worden enorm gedupeerd door het Haagse beleid, waarvan de schatkist geen euro wijzer wordt. Sterker nog: de staatskas mist nu al tientallen miljoenen. Ook andere detailhandelaren in het grensgebied staan ernstig onder druk, waardoor de werkgelegenheid en de leefbaarheid in die regio’s op het spel staan. Het enige verstandige besluit dat Den Haag nu kan nemen, is om de accijnsverhogingen terug te draaien, eerder gisteren dan vandaag. Al was het maar om de inkomsten voor de schatkist veilig te stellen en niet naar onze buurlanden te laten vloeien. Daar lacht men zich helemaal suf om wat er op het Binnenhof allemaal wordt bedacht, terwijl ondernemers hier zomaar tientallen procenten verlies moeten slikken. Binnen één Europa riekt dat toch naar oneerlijke concurrentie, die nota bene door onze eigen overheid wordt gecreëerd.”