Omdat een deel van de verdachten vermoedelijk uit Nederland komt, roept de Duitse politie nu ook de hulp van het Nederlandse publiek in en geeft ze beelden van de verdachten vrij.
Hacken
De onbekende daders hackten meerdere servers van verschillende ondernemingen, waarbij ze onder meer wisten binnen te dringen in het beveiligde systeem van een Indonesische onderneming die de automatisering regelde voor een bank in Oman.
Door onder meer de kaartlimiet van bestaande creditcardrekeningen buiten werking te stellen, wisten de onbekende daders essentiële informatie te verkrijgen over bankrekeningen en creditcards. Het ging bijvoorbeeld om pincodes en gegevens die voor de beschrijving van een magneetstrip op een creditcard noodzakelijk zijn.
White plastics
De verkregen informatie werd vervolgens naar verschillende personen in 23 landen verstuurd, die daarmee zogeheten 'white plastics' konden maken. Met deze namaakpassen bemachtigden de door de organisatie uitgezochte pinners op 19 februari 2013 in een periode van 24 uur circa 40 miljoen dollar (bijna 30 miljoen euro).
Dit gebeurde in Japan, Groot-Brittannië, Canada, VS, Rusland, Italië, Estland, de Verenigde Arabische Emiraten, Letland, Maleisië, Thailand, Egypte, Oekraïne, Spanje, Roemenië, Mexico, België, Dominicaanse Republiek, Pakistan, Sri Lanka, Indonesië, Colombia en Duitsland.
Aanhoudingen op heterdaad
In de nacht van de bankroof wist de Duitse politie te Düsseldorf twee verdachten aan te houden. Het gaat daarbij om een 56-jarige vrouw en haar 35-jarige zoon. Beiden zijn afkomstig uit Den Haag en bevinden zich nu in Duitsland in voorlopige hechtenis.
Een Griekse verdachte, die na het plegen van het feit naar Nederland is gevlucht, is in Den Haag gearresteerd op verzoek van de Duitse autoriteiten. In Nederland vonden op verzoek van de Duitse autoriteiten op drie adressen in de regio Den Haag doorzoekingen plaats.
Beelden van verdachten
Inmiddels beschikt het Duitse onderzoeksteam over beelden van bewakingscamera’s bij de pinautomaten. Uit het onderzoek is gebleken dat een aantal van deze onbekende pinners vermoedelijk afkomstig is uit Nederland, dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben.
Het Duitse Openbaar Ministerie Düsseldorf heeft middels een rechtshulpverzoek aan het Openbaar Ministerie in Den Haag verzocht opsporingshandelingen te verrichten ten behoeve van het Duitse opsporingsonderzoekOnderzoeksvragen
Het onderzoeksteam vraagt het Nederlandse publiek om de volgende informatie:
- Wie weet of denkt te weten wie de personen op de foto's zijn
- Wie weet of denkt te weten wat de verblijf is van de personen op de foto's
- De Duitse autoriteiten willen ook graag informatie over personen die sinds 19 februari 2013 over opvallend veel geld beschikken
Foto's van alle zeven verdachten zijn nu te zien op websites van de politie.
Doorgeven van tipsHebt u informatie, dan kunt u die doorgeven aan het Internationaal Rechtshulpbureau (IRC) van de politie in Den Haag via 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.