Tariefverhogingen belangrijkste oorzaak stijging
De opbrengst uit toeristenbelasting stijgt vooral door tariefverhogingen. Daarnaast is het aandeel gemeenten dat toeristenbelasting heft de laatste vijf jaar gegroeid. Hieraan is ongeveer een tiende van de opbrengststijging van 43 miljoen euro in de jaren 2008-2013 toe te schrijven. Ook de toename van het aantal hotelovernachtingen in deze periode speelt een beperkte rol bij de stijging. Ten slotte hebben gemeenten soms de werking van de belasting uitgebreid, bijvoorbeeld door deze ook op te leggen aan arbeidsmigranten.
Toename aandeel gemeenten met toeristenbelasting
Dit jaar int 76 procent van de gemeenten toeristenbelasting. Vijf jaar geleden was dit nog 72 procent. Sinds 2008 hebben 24 gemeenten toeristenbelasting (her)ingevoerd, terwijl 5 deze hebben afgeschaft. Door gemeentelijke herindelingen is het absolute aantal gemeenten dat toeristenbelasting heft, echter afgenomen van 319 in 2008 naar 312 in 2013.
Toeristenbelasting belangrijk voor Waddeneilanden
Gemiddeld halen gemeenten 2 procent van hun heffingsinkomsten uit toeristenbelasting. Voor de Waddeneilanden is dit aanmerkelijk hoger. De toeristenbelasting is er goed voor 26 (Texel) tot 42 procent (Vlieland) van de totale inkomsten uit heffingen.
Hoogste opbrengst toeristenbelasting in Amsterdam
Van alle gemeenten begroot Amsterdam veruit de hoogste opbrengst, bijna 37 miljoen euro in 2013. Dit is ruim een vijfde van de totale opbrengst uit toeristenbelasting in Nederland. De gemeente Haarlemmermeer, waaronder ook alle hotels op en rondom Schiphol vallen, staat met een opbrengst van bijna 8 miljoen euro op de tweede plaats.