Het huishouden kost Nederlanders gemiddeld 2,4 uur per week minder. Dit melden verschillende media dinsdag.
Sinds het SCP in 1975 begon met onderzoek naar tijdsbesteding groeide de zogehete verplichte tijd altijd. Maar nu is men niet veel meer gaan werken. In 2011 werkte de Nederlander van 12 jaar gemiddeld 19,6 uur per week. Dat was in 2006 19,3 uur per week. Hoofdonderzoeker Mariëlle Cloïn van het SCP denkt dat de stagnatie te wijten kan zijn aan de economische laagtij van de laatste tijd. Dat er toch minder verplichte tijd is, komt vooral door een afname van de tijdsbesteding aan het huishouden. In 2006 besteedden Nederlanders vanaf 12 jaar daar wekelijks 20,3 uur aan, in 2011 was dat nog 17,9 uur. Mensen maken steeds minder zelf schoon, nemen steeds vaker een schoonmaker in dienst en in plaats van dagelijks wordt er nu wekelijks schoongemaakt. We maken efficiënter schoon. Naast minder tijd kwijt te zijn aan schoonmaken, besteedt de Nederlander ook minder van zijn kostbare vrije tijd aan routineuze taken als de was doen en koken. Tijdwinst bij het koken wordt behaald door kant en klare maaltijden en voorgesneden groenten.
Uit het onderzoek naar de tijdsbesteding tussen 2006 en 2011 blijkt dat ouders van jonge kinderen wel meer zijn gaan werken. Ook mensen met voltijdbanen hebben het druk. Zij zijn juiste meer gaan werken, wat ten koste van de vrije tijd gaat. Ondertussen slapen Nederlanders meer en hebben zij minder hobby's, minder sociale contacten en spenderen juist meer tijd aan internet en sociale media. Het aantal uur dat we in onze vrije tijd achter de computer zitten en internetten steeg van 2,8 naar 4 uur per week. Ook het aantal uren dat we tv keken steeg van 12,7 uur naar 14 uur per week.
Dat we het gemiddeld minder druk hebben, betekent overigens niet dat het ook minder druk voelt. In 2011 voelde 40 procent van de mensen zich gemiddeld twee dagen per week ‘opgejaagd’. Vooral vrouwen hebben daar last van, zo schrijft NRC Handelsblad.