donderdag, 23. mei 2013 - 9:08 Update: 03-07-2014 0:57

Hoge en instabiele voedselprijzen treft ook de arme Nederlanders

Foto van pizza bord mes vork | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van pizza bord mes vork | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Hoge en instabiele voedselprijzen dwingen meer mensen in gevaarlijke beroepen en leiden ook tot een stijging van huiselijk geweld, alcohol- en drugsmisbruik. Dat stellen Oxfam Novib en het Institute of Development Studies (IDS) vandaag in een nieuw en gezamenlijk rapport.

Het rapport, Squeezed, laat zien dat lonen geen gelijke tred houden met de voedselprijsstijgingen van de afgelopen 5 jaar. Doordat de arbeidsmarkt sterk verandert verlaten mensen de landbouwsector en kiezen voor beter betaalde maar ook veel riskantere beroepen, zoals mijnbouw of zelfs de prostitutie. Het rapport stelt ook dat mensen maaltijden overslaan, goedkoop voedsel van mindere kwaliteit kopen of soms verontreinigd voedsel eten. Dit allemaal om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

Tom van der Lee, directeur campagnes Oxfam Novib: 'Arme mensen over de hele wereld voelen de druk van hoge en instabiele voedselprijzen - van verplegers in Zambia die in de straathandel zitten om de eindjes aan elkaar te knopen, tot gezinnen in Nederland die geld moeten lenen, hun spaargeld aanspreken of bij voedselbanken hun eten halen. De voedselprijzen zijn nog steeds extreem hoog en instabiel. Wereldwijd worden vooral de allerarmsten die tot 80 procent van hun inkomsten aan voedsel uitgeven, het hardst getroffen.'

Het rapport stelt dat beter beheer van voedselreserves en regulering van de internationale graanmarkt nodig zijn. Bovendien dient het werk in de landbouw aantrekkelijker te worden door investeringen in opleidingen, technologie en duurzaamheid. Squeezed is de eerste van 4 rapporten die ingaan op de effecten van hoge en instabiele voedselprijzen op stedelijke en plattelandsgemeenschappen in 10 landen: Bolivia, Guatemala, Bangladesh, Pakistan, Burkina Faso, Ethiopië, Kenia, Zambia, Indonesië en Vietnam. 

Categorie:
Tag(s):