donderdag, 20. juni 2013 - 21:59 Update: 03-07-2014 0:56

Haringvlietsluizen in 2018 op een kier

foto van stormvloekering | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft in overleg met betrokken partijen een principebesluit genomen om de Haringvlietsluizen in 2018 op een kier te zetten. Met het Kierbesluit voldoet Nederland aan internationale afspraken over vismigratie. Betrokken partijen leggen de afspraken over medefinanciering nog voor aan hun achterban.

Dat schrijft minister Schultz vandaag in een brief over Waterkwaliteit aan de Tweede Kamer. “Ik ben verheugd dat er nu een principebesluit ligt. Ik heb in overleg met het waterschap Hollandse Delta, Evides Waterbedrijf, de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis en Bernisse en de provincie Zuid-Holland vastgesteld dat er draagvlak is voor de compenserende zoetwatermaatregelen.” Uiterlijk in het voorjaar van 2014 zal de minister de uitvoeringsovereenkomst ondertekenen. De kosten van het Kierbesluit zijn nu geraamd op 75 miljoen euro, het waterschap en Evides stellen voor het einde van het jaar verder uitgewerkte kostenramingen op.

Trekvis

In 1970 werd het Haringvliet in het kader van de Deltawerken door de Haringvlietdam van zee afgesloten. Dit heeft grote gevolgen voor de migratie van trekvis. Als een beperkt deel van de Haringvlietsluizen bij vloed op een kier worden gezet, kunnen trekvissen als zalm, zeeforel en glasaal de stroomgebieden van de Rijn en Maas wel bereiken.

Zoet water

Door het Kierbesluit wordt alleen het westelijke deel van de Haringvliet zout. Daar gelegen inlaatpunten van het waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf moeten naar het oosten worden verplaatst, zodat het gebruik van zoetwater uit het Haringvliet niet verandert. Bij een lage afvoer van de rivier gaan de sluizen bij vloed weer dicht en wordt het Haringvliet ‘zoetgespoeld’. Minister Schultz heeft met betrokken partijen afspraken gemaakt over het verplaatsen van de punten waar het waterschap en Evides water innemen. Omdat de aanvoer van water verbetert, wil het waterschap Hollandse Delta 1,2 miljoen euro bijdragen aan de maatregelen op Voorne-Putten. Op Goeree-Overflakkee komt de bijdrage van het waterschap en Evides op respectievelijk 1,58 miljoen en 1,5 miljoen euro.