Doel van de oefening is het trainen van realistische oorlogssituaties in groot internationaal verband met de nadruk op onderlinge samenwerking en communicatie. De ervaring in Afghanistan en Libië hebben geleerd hoe belangrijk goede internationale samenwerking is.
Commandant Vliegbasis Leeuwarden, kolonel-vlieger Dennis Luyt is tevreden over de eerste dagen: “De inzet in Afghanistan en onlangs Libië is relatief eenzijdig, waardoor de getraindheid van de vliegers op bepaalde gebieden een inhaalslag behoeft. Frisian Flag biedt een uitgelezen kans hiervoor. Bovendien biedt deze internationale oefening de kans om bestaande NAVO-procedures en tactieken aan te scherpen en om nieuwe tactieken te bedenken. Het is een oefening van hoog niveau, er zijn wereldwijd immers maar 3 ‘Flag’-oefeningen waar een internationale samenwerking als deze wordt geboden.”
Besparen
De keuze voor Vliegbasis Leeuwarden als uitvalsbasis voor een grote oefening is logisch. De vliegbasis ligt dicht bij het grote oefengebied boven de Noordzee, waardoor de geluidshinder wordt beperkt. Frisian Flag is overigens vanwege de bezuinigingen de enige grote oefening waar de luchtmacht dit jaar aan deelneemt. Defensie bespaart transportkosten en deelnemende landen betalen hun eigen transport, legering, brandstof en personeel.
Realistisch en complex
Kapitein-vlieger Stefan: “De oefening is heel realistisch en complex. Tijdens missies in Afghanistan komen slechts 1 of 2 elementen aan de orde, maar Frisian Flag is veelzijdiger: onder meer dreiging uit de lucht, dreiging vanaf de grond, het beschermen van andere toestellen en ondersteuning van de grondtroepen komen hier samen. “
Namens de landmacht wordt bijvoorbeeld deelgenomen door forward air controllers, landmachtmilitairen die doelwitten markeren. En ook het Defensie Grondgebonden Luchtverdediging Commando met het Patriot-luchtafweersysteem is aanwezig.
Hornets en Falcons
Op de vliegbasis staan zo’n 65 toestellen, waarvan met ongeveer 50 2 keer per dag wordt gevlogen. Naast 12 Nederlandse F-16’s zijn ook de Poolse, Noorse en Belgische luchtmacht met F-16’s vertegenwoordigd. Verder zijn er Finse F-18 Hornets, Zweedse JAS-39 Gripens en Britse en Duitse Eurofighter Typhoons.
De Nederlandse (K)DC-10 fungeert als tankvliegtuig, terwijl de NAVO en Groot-Brittannie het vliegende radarstation AWACS inzetten. De gevechts- en verkeersleiding wordt verzorgd door het Air Operations Control Station Nieuw-Milligen in samenwerking met de Duitse en Deense gevechts- en luchtverkeersleiding.
vrijdag, 20. april 2012 - 17:14
Leeuwarden gastheer internationale luchtvloot
Leeuwarden
Een armada van internationale jachtvliegtuigen bevolkt sinds deze week het luchtruim boven delen van Noord-Nederland en de Noordzee. 'Rond de 65 gevechtsvliegtuigen, van F-16 Falcons tot F-18 Hornets en Eurofighter Typhoons, zijn neergestreken op Vliegbasis Leeuwarden en nemen tot en met 27 april deel aan de internationale oefening Frisian Flag', meldt het ministerie van Defensie vrijdag.
Provincie:
Tag(s):