woensdag, 20. maart 2024 - 14:05 Update: 20-03-2024 17:05

Rechtbank: Reclames KLM waren misleidend, consument niet eerlijk geïnformeerd

klm-hangar-vogels-betrouwbaar
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Schiphol/Amstelveen

'Een aantal reclame-uitingen die KLM in het verleden voerde, is misleidend en daarmee onrechtmatig', zo oordeelt de rechtbank woensdag.

Stichting Fossielvrij

Dat is de uitkomst in de collectieve actie die stichting Fossielvrij aanspande tegen KLM omdat zij vindt dat KLM aan greenwashing doet. In die reclames maakt KLM milieuclaims die zijn gebaseerd op vage en algemene verklaringen over milieuvoordelen en daarmee misleidt KLM de consument. 

Sustainable Aviation Fuels

In andere uitingen schetst KLM een te rooskleurig beeld over de gevolgen van maatregelen zoals Sustainable Aviation Fuels (gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen) en herbebossing. Die maatregelen verminderen de negatieve milieuaspecten slechts marginaal en wekken ten onrechte de indruk dat vliegen met KLM duurzaam is.

Informeren over ambities moet eerlijk en concreet

'KLM heeft de consument dus niet eerlijk en concreet geïnformeerd. KLM voert de reclame-uitingen nu niet meer en hoeft de uitingen ook niet te rectificeren. KLM mag wel reclame blijven maken voor vliegen en hoeft de consument ook niet te waarschuwen dat de huidige luchtvaart niet duurzaam is. Als KLM de consument informeert over haar ambities op het gebied van bijvoorbeeld CO2-reductie moet zij dat wel eerlijk en concreet doen', aldus de rechtbank.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):