dinsdag, 28. november 2023 - 21:25 Update: 29-11-2023 9:55

Ronald Plasterk officieel aangesteld als verkenner

foto van Ronald Plasterk | RVD
Foto: RVD
Den Haag

Dinsdag heeft verkenner Ronald Plasterk zijn opdracht ontvangen uit handen van Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

5 december verslag

Tijdens een bijeenkomst eerder op de dag van de Kamervoorzitter en beoogd fractievoorzitters is Plasterk aangewezen om als verkenner in het formatieproces op te treden. Hij brengt op 5 december verslag uit aan de Tweede Kamer.

Geert Wilders

De beoogd fractievoorzitters kwamen op 28 november op verzoek van Kamervoorzitter Bergkamp bij elkaar. In dit overleg heeft PVV-fractievoorzitter Geert Wilders Plasterk voorgedragen om een verkenning te verrichten ten behoeve van het debat over de verkiezingsuitslag.

Debat

De Voorzitter stelt aan de nieuwe Tweede Kamer voor om het debat over de verkiezingsuitslag op donderdag 7 december te houden. Plasterk wordt uitgenodigd om bij het debat aanwezig te zijn, zodat hij eventuele vragen over het verslag kan beantwoorden.

Verkenner PVV-er Gom van Strien

PVV-er en Eerste Kamerlid Gom van Strien werd op vrijdag 24 november aangewezen als verkenner. In een verklaring liet hij op maandagochtend 27 november weten te stoppen met zijn opdracht. De verkenner heeft als taak om gesprekken te voeren met de fracties en te onderzoeken welke coalitiemogelijkheden deze voor zich zien. De nieuwe Tweede Kamer wordt op 6 december is geïnstalleerd.

Categorie:
Provincie: