woensdag, 11. januari 2023 - 14:05 Update: 11-01-2023 14:30

Bodemonderzoek naar PFAS in woonwijk Hengelo waar F-16 crashte

Foto van straaljager | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Hengelo

Uit oriënterend onderzoek is gebleken dat er in de openbare ruimte, op de plek waar in Hengelo in een woonwijk bijna 31 jaar geleden een F-16 straaljager is neergestort, verhoogde gehaltes PFAS zijn aangetroffen. 'Daarom starten we op maandag 23 januari met een bodemonderzoek in 24 tuinen', zo meldt de gemeente Hengelo woensdag.

Straaljager in woonwijk neergestort

In februari 1992 stortte een F-16 straaljager neer in een deel van de Dinant Dijkhuisstraat en Paul van Kempenstraat in de Hasseler Es in Hengelo. Om de brand te blussen is blusschuim gebruikt waarin de chemische stoffen PFAS zaten. Recent is bekend geworden dat PFAS schadelijk kunnen zijn voor mens en natuur. 

Blusschuim

Uit gegevens blijkt dat er in 1992 in 24 tuinen mogelijk blusschuim is terechtgekomen. Bewoners zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst om meer informatie te krijgen over het bodemonderzoek en om al hun vragen te stellen en zorgen te delen. Tijdens deze sessie is de GGD Twente ook aanwezig. Het bodemonderzoek wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door firma Poelsema. Het onderzoek is niet verplicht. Bewoners kunnen er ook voor kiezen om geen onderzoek te laten uitvoeren.

Wat zijn PFAS?

PFAS zijn chemische stoffen die gebruikt worden in allerlei industrieën. Ook als blusmiddel. Ze zijn namelijk water- vuil- en vetafstotend. Deze stoffen zitten ook in bijvoorbeeld anti-aanbakpannen en cosmeticaproducten. In Hengelo zat deze stof bij de F-16 crash dus in het blusmiddel. PFAS breken niet af in het milieu en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier.

Langere tijd

Of mensen ziek worden van PFAS, hangt af van hoeveel die ze in de loop van de tijd binnenkrijgen. Ze worden niet meteen ziek van PFAS, maar het is beter om er zo weinig mogelijk van binnen te krijgen. Als mensen lange tijd kleine beetjes binnenkrijgen, kunnen nadelige effecten optreden.

Resultaten bodemonderzoek afwachten

Op dit moment is er nog niets te zeggen over mogelijke gezondheidsrisico’s. 'Dit hangt af van de resultaten van het bodemonderzoek. Uit het onderzoek moet blijken of er sprake is van verhoogde waardes PFAS in de bodem', aldus de gemeente Hengelo. Dit kan aanleiding zijn voor extra onderzoek of dat de grond schoongemaakt moet worden (sanering). Het is nog niet bekend wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

Categorie:
Provincie: