maandag, 27. januari 2020 - 10:09 Update: 27-01-2020 16:00

'Wachttijd levensreddende medicijnen steeds langer door moeizame onderhandelingen'

wachttijd, dure medicijnen, langer, moeizame onderhandelingen,
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Nederlandse patiënten die dure medicijnen nodig hebben, moeten steeds langer wachten tot de medicatie beschikbaar is.

Het gaat dan vooral om mensen met kanker of  een zeldzame aandoening. De tijd die verstrijkt tussen de goedkeuring van een geneesmiddel en de vergoeding ervan loopt op. Het gaat inmiddels om een gemiddelde tijd van 410 dagen, zo blijkt uit onderzoek van het Fiancieele Dagblad (FD). 

De krant keek naar 26 medicijnen die 50.000 euro of meer per patiënt per jaar kosten. Die middelen moeten namelijk sinds 2015 de zogeheten Sluisprocedure doorlopen.  Dat betekent dat niet de zorgverzekeraars over de prijs van deze medicijnen onderhandelen, maar de minister van Volksgezondheid zelf. De criteria voor deze onderhandelingen zijn de afgelopen tijd aangescherpt, met als gevolg dat steeds meer geneesmiddelen langs de minister moeten. 

De vertraging neemt toe doordat onderhandelingen tussen farmaceuten en het ministerie over prijsverlaging moeizaam verlopen, aldus het FD. De bedrijven willen hoge prijzen, de minister wil niet dat de kosten de pan uitrijzen en trapt op de rem. Het FD noemt als voorbeeld de onderhandelingen met fabrikant Gilead. Deze fabrikant biedt Yescarta aan, een levensreddend geneesmiddel voor mensen met een specifieke vorm van agressieve lymfeklierkanker. Maar voor een eenmalige behandeling vraagt de fabrikant 327.000 per patiÙnt. Daar is de minister nog niet in meegegaan. De gesprekken over de vergoeding duren inmiddels al 555 dagen.